Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy évvel a Cambridge Analytica-botrány után a Facebook még mindig pont ugyanúgy működik, mint akkor

Ez a cikk több mint 5 éves.

Beváltatlan tervek maradtak azok az intézkedések, amelyeket Mark Zuckerberg a Facebook mögött álló cég ügyvezetője, és technikai menedzserei ígértek azután, hogy kiderült: a közösségi médián összegyűlt személyes adatainkat és meta-adatainkat (minden nyomot amit ott hagyunk), a cég pénzért kiárusítja még sötétebb célú, politikai szervezeteknek is.

A 2018 tavaszán kirobbant Cambridge Analytica-botrány egy Channel 4 televíziós és egy Guardian-oknyomozó anyagban kiderítette, a cég a megvásárolt, milliónyi érzékeny adat felhasználásával segített politikai kampányokat összerakni, többek között, szélsőjobboldali vezetőknek, mint Donald Trump. Az is világossá vált egy akkor a nyilvánosság elé lépő volt munkatárs elmondásából: az eset nem egyedi, a Facebook rendszeresen árusítja ki az általa felhalmozott, mérhetetlen adathalmazt annak, aki a legtöbbet ígéri érte, a felhasználók pedig igazából maguk a közösségi szájt termékei.

Ugyan az egyéves évforduló közeledtével Zuckerberg látványos PR-kampányban, ígérte, hogy a Facebook-biztonságosabbá fog válni, ebből eddig annyi látszik, hogy egy, titkosított platform alá vonná össze a WhatsApp üzenetküldőt, a Messengert és az Instagramot.

Ez azonban – mint ahogy a Guardian tech-szerzője Julia Carrie Wong rámutatott – egyetlen célt szolgálhat: ez pedig Elizabeth Warren elnökjelölt trösztellenes, a Facebookot feldarabolni kívánó tervének hathatós kikerülése.

Az intézkedésből szerinte egyedül az látszik, Zuckerberget és befeketetőit komolyan aggasztja, hogy a törsztellenes törekvés néhány hét alatt egy kis politikai műhely ötletéből az USA 2020-as elnökválasztási kampánya egyik fő témájává vált, és ezért – egy a „nagyobb biztonság a Facebookon” fedőnevű kommunikációs kampánnyal körítve- felgyorsította a visszafordíthatatlan platformintegrációra vonatkozó terveit.

Ami a konkrét ígéreteket jelenti a botrány kirobbanása után, a Facebook ebből hármat tett, Wong pedig most megnézte, ezekkel hogyan is áll a cég most:

  1. Megígérték, részletes belső szakértői vizsgálat alá vonják, hova és mikor kerültek adatok pontosan a Cambridge Analyticán belül. 2018 márciusában elmondása szerint a Facebook Inc. egy  ilyen vizsgálatot el is indított, azonban felfüggesztette azt, amikor a brit információ-biztos irodája (ICO) ugyancsak vizsgálatot kezdeményezett. A Facebook szerint amíg ez utóbbi nem zárul le, ők sem vizsgálódnak hivatalosan.
  2. Tavaly március végén a Facebook megígérte, felülvizsgálják az összes olyan oldalon futó, mások által gyártott programot, amelyek hozzáférhettek az érzékeny adatok tömegéhez és átjuttathatták őket illetéktelen helyekre. 2018 augusztusában közölték, „több ezer” alkalmazás átvizsgálása után „több mint 400-at” felfüggesztettek a közösségi hálón. Mostani kérdésre, azt válaszolták, a helyzet most is ugyanígy áll, augusztus óta tehát itt semmi sem haladt előre.
  3. Azt is ígérték akkor, hamarosan törölhetővé válik bárki böngészési előzményeinek összessége a platformról, ha úgy kívánják, és hogy az erre alkalmas eszköz fejlesztése folyamatban van. Egy évvel később azonban az eszköz még mindig nem látott napvilágot, és Zuckerberg nemrégi bejelentésében sem tett arra utalást, hogy hamarosan elkészülne.

Wong arra is figyelmeztet ismét,

a Cambridge Analytica ügye igazából semmiféle új információt nem tárt fel, előtte is rengeteg riport jelent meg arról: a Facebook gyűjti, rendszerezi és eladja több milliárd felhasználója adatait. Az ügy azt változtatta meg, ahogyan mindezekre az információkra gondolunk.

Miután ugyanis kiderült, mi mindenre lehetséges a közösségi hálón összegyűlt lenyomatokat felhasználni – például teljes politikai rendszerek megingatására – az emberek sokkal tudatosabban kezdtek félni mindettől.

Ennek ellenére most úgy tűnik, Mark Zuckerberg cégbirodalmának esze ágában sem áll bármiféle komoly módon változtatnia cége eddigi adatfelhasználási gyakorlatán, és az akkori botrány kiváltó okai változatlan fennállnának akkor is, ha a Zuckerberg által belengetett platformintegárció végül megtörténik.

Az egyetlen különbség az lenne, hogy ez esetben már szétdarabolni sem lehet majd a cégóriást.