Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áprilisban jöhet a sztrájk a Metro áruházaknál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Már időpontok és dátumok is szerepelnek abban a forgatókönyvben, amely abban az esetben lép életbe, ha a Metró áruházzal nincsen megállapodás – árulta el a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke az atv.hu-nak. Karsai Zoltán azt is elmondta, hivatalosan már mától beszüntethetnék a munkát a kereskedelmi lánc dolgozói, de még meg akarják várni a tárgyalások következő körét, amely április 2-ra van időzítve.

Ezzel párhuzamosan a KASZ elkezdte felmérni a sztrájkhajlandóságot a Metro dolgozói között. Bár még nincsenek meg a teljeskörű eredmények, a szakszervezeti vezető annyit elárult: egy budapesti áruházban a 94 alkalmazottjából 90-en jelezték, részt vennének a munkabeszüntetésben. Karsai szerint ha a többi üzletben a 60-70 százalékos hajlandóságot sikerülne elérni, azzal már komoly problémát okoznának a cégnek.

A kereskedelmi láncon belül már korábban felállt sztrájkbizottság négy követelést fogalmazott meg.

A Metro-dolgozók első – és talán legfontosabb – követelése a legalább 210 ezer forintos alapbér, mert így a meglévő 13.–14. havi fizetéssel és a különböző pótlékokkal elérhető a havi bruttó 240 ezer forintos átlag alapbér, ami már versenyképes lenne a konkurens kereskedelmi láncok béreivel. Emellett azt is követelik, hogy a tavaly kialakított bértáblában szereplő arányokat is ezek figyelembevételével alkalmazza a cég.

A szakszervezetnek a dolgozók lojalitásának elismerése is fontos: harmadik követelése, hogy a cég ismerje el bérben a kötelékében dolgozók munkában eltöltött éveit, vagyis biztosítson plusz 5-5 százalékos béremelést a három-, öt-, illetve tízéves munkaviszonnyal rendelkezőknek. Ezáltal az a munkavállaló, aki már egy évtizede állományban van, 15 százalékkal kereshet többet, mint a hasonló munkakörbe frissen belépő kollégája.

A negyedik pont lényege, hogy a már érvényben lévő targoncás pótlék rendszerét (ez az előző évi bérfejlesztés egyik újdonsága) a vállalat terjessze ki minden munkavállalóra, akinek a mindennapi munkavégzéséhez nélkülözhetetlen a targonca használata.

A vállalat vezetése nem tartja teljesíthetőnek a dolgozói érdekképviselet követeléseit.

A múlt héten a Mércéhez is eljuttatott közleményben a cég nyitottnak mutatkozott a további tárgyalásokra. De azt is írja, hogy béreik versenyképesek a kereskedelmi szektoron belül, januárban pedig a 2500 dolgozó többsége kétszámjegyű béremelést kapott.

A KASZ azonban másként látja a helyzetet. Karsai Zoltán az atv.hu-nak arról beszélt, a Metro publikus mérlegadataiból a KASZ elemzést készíttetett egy közgazdásszal, ebből pedig kiderült, a cégnek igenis vannak tartalékai a béremeléshez. Emellett az adatokból az is kiderül az egy dolgozóra jutó árbevétel, vagyis a munkahatékonyság szempontjából a cég az élmezőnybe tartozik a szektorban, ám a bevételhez viszonyított bérköltség szempontjából sereghajtó, vagyis bevételarányosan kevesebbet költ fizetésekre, mint versenytársai.

A KASZ ezeket az adatokat most megküldte a kereskedelmi lánc menedzsmentjének is.

Amennyiben az április 2-i tárgyalásokon nem sikerül mind a négy követelésben megállapodni, Karsai szerint mindenképp tiltakozóakciókra lehet számítani. Azt is elárulta, a KASZ-nak már kész forgatókönyve van arra, hogy melyik nap mi fog történni abban az esetben, ha nem születik egyesség.

Címlapkép: Pixabay.com