Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még mindig nincs megállapodás a Metro-dolgozók béréről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Eredménytelenül zárultak a februári bértárgyalások a Metro Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között, ezért a szakszervezet 4 pontos követelést nyújtott be vezérigazgatója, Horváth Imre részére – tudta meg a Világgazdaság.

A Metro-dolgozók első – és talán legfontosabb – követelése a legalább 210 ezer forintos alapbér, mert így a meglévő 13.–14. havi fizetéssel és a különböző pótlékokkal elérhető a havi bruttó 240 ezer forintos átlag alapbér, ami már versenyképes lenne a konkurens kereskedelmi láncok béreivel. Emellett azt is követelik, hogy a tavaly kialakított bértáblában szereplő arányokat is ezek figyelembevételével alkalmazza a cég.

A szakszervezetnek a dolgozók lojalitásának elismerése is fontos: harmadik követelése, hogy a cég ismerje el bérben a kötelékében dolgozók munkában eltöltött éveit, vagyis biztosítson plusz 5-5 százalékos béremelést a három-, öt-, illetve tízéves munkaviszonnyal rendelkezőknek. Ezáltal az a munkavállaló, aki már egy évtizede állományban van, 15 százalékkal kereshet többet, mint a hasonló munkakörbe frissen belépő kollégája.

A negyedik pont lényege, hogy a már érvényben lévő targoncás pótlék rendszerét (ez az előző évi bérfejlesztés egyik újdonsága) a vállalat terjessze ki minden munkavállalóra, akinek a mindennapi munkavégzéséhez nélkülözhetetlen a targonca használata. Az érdekképviselet szeretné, ha a követeléseit március 1-jétől teljesítené a munkáltató.

A hónap elején a Népszava arról írt, a cég komoly nyomásgyakorlással próbált hatni a dolgozókra: a körülbelül 2500 embert foglalkoztató Metro a lap információi szerint azt közölte a munkavállalókkal, hogy akár 200 dolgozót is elbocsáthat, ha nem hajlandóak engedni bérköveteléseikből.

Karsai Zoltán, a KASZ elnöke korábban azt mondta, a győri Audi-sztrájk sikere biztosan ott van az elégedetlen dolgozók fejében, de a sztrájk csak az utolsó fegyver, ami akkor jöhet csak szóba, ha már minden mást megpróbáltak.

Megkérdeztük a Metrót a bértárgyalásban elfoglalt álláspontjáról, cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz. Amint válaszol a cég, természetesen frissítjük a cikket.

Címlapkép: Pixabay.com