Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapesttől Nepálig sztrájkolnak a diákok a Föld megmentéséért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Világszerte több mint 1600 helyszínen gyülekeztek ma emberek (főképp diákok) a Föld megmentése érdekében. A Greta Thunberg 16 éves lány által nyáron kezdeményezett diáksztrájkot az a felismerés hívta életre, hogy a gazdasági és politikai elitek nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen, vagy éppen akadályozzák a Föld érdekében történő hatékony fellépést. A Fridays for Future (Péntekek a Jövőért) diákmozgalom néhány hónap alatt globálissá növekedett: ma minden korábbinál többen hagyták ki a sulit klímavédelmi okokból.

Az első, egyszemélyes diáksztrájkra augusztus 16-án került sor, ekkor ült ki Thunberg a svéd parlament elé, hogy a svéd politika szerinte elégtelen fellépése ellen tiltakozzon. Thunberg azóta megjárta az ENSZ katowicei klímakonferenciáját, a davosi Világgazdasági Fórumot, és számos helyen agitált a klímavédelmi cselekvés mellett. Példáját először nyugat- és észak-európai diákok kezdték követni, a fiatalok azzal a felkiáltással tartottak péntekenként diáksztrájkot, hogy

„mi értelme van tanulni egy jövőért, amit a klímaváltozás akár teljesen elpusztíthat?”

Ma minden korábbbinál többen mozdultak meg, a brit Guardian összesítése szerint világszerte 1659 helyszínen vonultak ki diákok az iskolából, immár minden földrészről.

Thunberg: a felnőtteknek csatlakozniuk kell

Greta Thunberg és társai tollából a konzervatív Frankfurter Algemeine Zeitung portálja közölt ma vendégkolumnát. A mozgalom kezdeményezői a cikkben azt hangsúlyozzák, hogy a mai tiltakozásokon résztvevőknek még választójoguk sincs, de olyan emberek alkotják, akik jó eséllyel még 2080-ban is élhetnek, egy olyan Földön, amely 4 Celsius-fokkal lesz melegebb, ha elmarad a hatékony fellépés.

„Folyók lépnének ki a medrükből, a tengerek partvidékén súlyos károkat okozó viharok tombolnának, nem lennének korallzátonyok, a sarki jég olvadása miatt a tengerszint drámai mértékben emelkedne és elárasztana partvidéki régiókat, a Föld egyes részei lakhatatlanok lennének”

– mondják az aktivisták, akik szerint a mozgalomnak arra van szüksége, hogy felnőttek is csatlakozzanak hozzájuk. Legfőképpen pedig azokat a politikusokat kell erre kényszeríteni, akik – noha tisztában vannak a klímaváltozás tényével –

„a jövőnket mégis olyan profithajhászokra hagyják, akik a gyors pénz reményében a létezésünket fenyegetik.”

Azoknak a felnőtteknek, akik azt mondják, a diákoknak nem szabadna elhanyagolniuk a tanulást a diáksztrájkokért és először képezniük kellene magukat, az aktivisták azt üzenik, egy életbevágó ügyben való fellépés, és az azért való küzdelem, hogy meghallgassák őket, fontos leckét ad nekik.

A Thunberg mellett belga, német, egyesült államokbeli és egyesült királyságbeli aktivisták által jegyzett írás szerint a klímaváltozás legszörnyebb következményeit még meg lehet előzni, ehhez azonban azonnali cselekvésre van szükség: a fosszilis üzemanyag a Földben kell maradjon, radikálisan növelni kell a megújulókba való befektetés mértékét, és fel kell tennünk a bonyolult kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy hogyan szervezzük újra a gazdaságot, aminek vesztesei is lesznek.

Itthon is egyre többen mozdulnak meg

A mai nemzeti ünnep miatt Pécs egy nappal beelőzte a globális klímasztrájkot, Zöld Fiatalok Egyesülete (Zöfi) piknikkel egybekötött klímasztrájkot tartott, ahol a gyerekek egy hatalmas, kézzel festett világtérképet terítettek ki a városháza elé.

Pécs, 2019. március 14. A Zöld Fiatalok Egyesületének (Zöfi) piknikkel egybekötött klímasztrájkja a pécsi Széchenyi téren 2019. március 14-én. A figyelemfelkeltõ akcióban világszerte több mint 1200 város vesz részt. A pécsi rendezvényen a gyerekek egy hatalmas, kézzel festett világtérképet terítettek ki a városháza elé.
MTI/Sóki Tamás

A mai, budapesti klímatüntetés a Batthyány téren indult, helyszíni tudósítónk szerint a rendezvényen 4-500 fő vett részt.

A résztvevők ezt követően az Információs és Technológiai Minisztériumhoz vonultak, hogy Palkovics László minisztériuma előtt hívják fel a figyelmet a klímaváltozással szembeni döntéshozói tétlenségre.

Szerte Kelet-Európában tüntettek a diákok

Lengyelország Európa egyik legnagyobb szennyezője, köszönhetően nagyrészt szénerőműveinek. A bányászatból meggazdagodott Szilézia egyik központjában,  Katowicében megrendezett idei nemzetközi klímacsúcson Andrzej Duda elnök úgy fogalmazott, „nehéz lesz lemondaniuk” a 200 évnyi energiát jelentő széntartalékról. A lengyelek nagy része ennek ellenére elkötelezettnek tűnik, több nagyvárosban, Varsóban, Krakkóban és Katowicében is tartottak diáksztrájkokat.

Ukrajna a klímavédelmi politikákat értékelő civilek szerint „kritikusan elégtelenül” teljesíti a Párizsi Egyezményben foglaltakat. A párizsi egyezmény azt tűzte ki célul, hogy a globális széndioxid-kibocsátás visszaszorításával az ipari forradalomhoz képest csak 1.5 Celsius-fokot emelkedjen a Föld hőmérséklete. Erre a tudósok nagy része szerint a jelenlegi tempó mellett nincs esély. Kijevben ezért az Energetikai és Szénkitermelési Minisztérium nevet viselő kormányszerv épülete előtt tüntettek fiatalok.

A horvát fővárosban a törvényhozás elé vonultak sztrájkoló diákok. Zágráb mellett számos másik horvát városban voltak sztrájkok.

Prágában is sokan vonultak ki az iskolákból.

Sor került sztrájkokra vagy tüntetésekre Romániában, Bulgáriában és az összes posztjugoszláv államban is.

Ázsia, Ausztrália, Óceánia

A globális időrend szerint Kelet-Ázsia, Ausztrália és Óceánia nyitották a tiltakozások sorát.

Ausztráliában az elmúlt napokban egyfajta morális pánik tört ki az „iskolakerülő diákok” miatt. Miután a nagyobb városokban már az elmúlt hetekben is nagy sikerrel rendeztek diáksztrájkokat, konzervatív és baloldali politikusok sorra szólították fel a diákokat, hogy délután vagy hétvégén tüntessenek.

Így tett többek közt Dan Tehan oktatási miniszter, aki különösen azt nehezményezte, hogy zöld politikusok biztatják a fiatalokat. Hasonlóan nyilatkozott Queensland állam miniszterelnöke is. A Munkáspárt egyes politikusaitól – többek közt Kevin Rudd volt miniszterelnöktől – azért támogató szavakat is kaptak a fiatalok, akik (helyi idő szerint) ezen a pénteken nagy számban, számos helyszínen tiltakoztak.

Adelaide-ben például nem fértek fel a parlament lépcsőjére.

Sidneyben is rengeteg diák sztrájkolt, a tiltakozók egy ponton közösen kiáltottak üzenetet a helyi Munkáspárti vezető üzenetrögzítőjére.

Melbourne-ben a tömeg sorra ellátogatott helyi képviselők irodáihoz, hogy követeljék, álljanak ki a klímaváltozás ellen.

Az új-zélandi Wellingtonban és Dunedinben szintén rengetegen vonultak ki, a nagy részvétel annak is köszönhető, hogy a szociáldemokratákkal kormányzó Zöld Párt klímavédelmi miniszterét tegnap a nyílt utcán támadták meg – a támadás okai egyelőre nem világosak.

A szociáldemokrata miniszterelnök, Jacinda Andern is egyértelműen kiállt a klímasztrájkok mellett, sztrájkoló diákok előtt mondott beszédet.

A Csendes-óceán nyugati partvidékén többek közt még Pápua-Új Gineában, Hong Kongban, Taiwanon, a Fülöp-szigeteken, Japánban, Dél-Koreában és Thaiföldön tartottak diáksztrájkokat.

Indiában szintén országszerte folytak tiltakozások.

Hasonlóképpen Nepálban, ahol a Himalája gleccserei olyan sebességgel olvadnak, hogy a megáradó folyók egyre nagyobb veszélyeket jelentenek.

Sok ezer kilométerrel nyugatra, az észak-szíriai autonóm kurd föderáció, a szocialista berendezkedésű Rojava fiataljai köszöntötték a világ diákjait. Üzenetükben arra hívják fel a figyelmet, hogy forradalmi autonóm, demokratikus rendszerük felveszi a harcot a társadalmi elnyomás és az ökológiai problémák ellen.

Afrika sem hagyja magát

A klímaváltozás következtében Afrikában országnyi területek válnak lassan lakhatatlanná, a globális tiltakozási hullám a legtöbb afrikai országot sem hagyta érintetlenül.

A dél-afrikai Fokvárosban így tiltakoztak.

A szenegáli Bargnyban hasonlóképpen.

Nápolytól Stockholmig tízezrek az utcán

A legnagyobb tömegekben az észak, dél- és nyugat-európai nagyvárosokban vonultak ki diákok: talán nincs is olyan magországbeli nagyváros, ahol ne sztrájkoltak volna.

Csak Olaszországban például 235 diáksztrájkot tartottak. Egy videó Milánóból:

Németországban a közepes városokban is tömegével vonultak az iskolából az utcára diákok, a 110 ezres Göttingenben kb. 600 diák tüntetett, de Berlinben és a nagyobb városokban sokezres, esetenként tízezres diáktömegek gyűltek össze.

Belgium az elsők közt mobilizált nagy tömegeket a tél folyamán, a mai napra azonban dolgozók is csatlakoztak a diákokhoz: számos szakszervezet hirdetett mára sztrájkot Belgium több nagyvárosában.

A legnagyobb francia szakszervezeti konföderáció, a CFDT szintén csatlakozásra szólított fel.

Párizs pénzügyi központjában pedig egy csoport diák elfoglalta a Société Générale nevű befektetési bank igazgatóságát.

A spanyol városok szintén elsők közt csatlakoztak a mozgalomhoz, és nem lankad a lelkesedés, így nézett ma ki Barcelona.

Így pedig néhány ezer kilométerrel északra, a leedsi városháza…

… valamint a londoni Viktória királynő szobor. A rendőrség a Buckingham palota felé vezető utat megpróbálta lezárni, de a diákok áthatoltak a kordonon.

Az Egyesült Királyságban, Nyugat-Európa legtöbb államához hasonlóan a fősodratú politikai erők – különböző hitelességgel és lelkesedéssel – mind támogatásukról biztosítják a sztrájkoló diákokat. Michael Gove konzervatív környezeti miniszter azt üzente a diákoknak,

„A ilyen kollektív fellépés, amit ti is megvalósítotok, képes változást hozni, mégpedig alapvetőt”, majd hozzátette, „közösen le tudjuk győzni a klímaváltozást!”

Az ellenzéki Munkáspárt tavaly év végén meghirdetett új gazdaságpolitikai programja a társadalmi és környezeti igazságosság érdekében radikális változásokat hirdet: a szocialista irányt vevő párt teljesen kivezetné a fosszilis energiát és zöld munkahelyeket teremtene. Az ellenzék vezetője, Jeremy Corbyn lelkesen üdvözölte a sztrájkoló diákokat.

Az Amerikákban még csak most kezdenek

Az Egyesült Államokban a nagypolitika szintjén sem egyszerű a helyzet, itt – nagyrészt a klímaváltozást relativizáló kutatásokra dollármilliárdokat költő, fosszilis energiában utazó Koch-testvéreknek és hasonérdekű oligarcháknak és politikusoknak köszönhetően – a jobboldali tábor túlnyomó részt tagadja, hogy a klímaváltozás létezne, vagy az emberi tevékenység okozná azt. A Demokraták felemelkedő, az establishmenttel szembeni fellépést ígérő szárnya azonban éppen a gazdaság radikális, zöld átalakításával kampányol.

Bernie Sanders, a demokrata párt előválasztási kampányának éllovasa Twitteren köszöntötte a mozgalmat.

Az USA-ban az időeltolódás miatt éppen zajlanak vagy kezdődnek hamarosan diáksztrájkok és egyéb tiltakozások, a Guardian összesítése szerint összesen 158 helyen, Kanadában több mint 50 helyszínen tudnak akcióról.

Latin-Amerikában szintén zajlanak, vagy kezdődnek tiltakozások: a Guardian a klímavédelem-ellenes Bolsonaro Brazíliájában például 17 helyszínről tud.

(Guardian, MTI)

Címlapkép: Ashraf Hendrick/ Twitter