Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új gazdaságpolitikával venné fel a harcot a klímaváltozással a brit Munkáspárt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Radikális változtatásokat ösztönözne a gazdaság- és társadalompolitikában a klímaválság kezelése érdekében a brit ellenzéki Munkáspárt (Labour)„árnyékminisztere”, Rebecca Long-Bailey, aki egyben a párt környezetvédelmi agendájának is első szám zászlóvivője.

„Ha fel akarod venni a harcot a klímaváltozással, nem elégséges többé az az üzenet, hogy újrahasznosítható termékeket vegyél, és megújuló energiaforrásokat használj a háztartásban is, ennél sokkal több kell”

– mondta Long-Bailey egy, a The Guardiannek adott interjúban.

A munkáspárti politikus elképzelése az, hogy

az állam teljes hatalmát latba vetné annak érdekében, hogy kiiktassák a szénfelhasználás szükségességét a gazdaságból, és „zöld” munkahelyek százezreit teremtsék Egyesült Királyság-szerte,

főleg azokon a területeken, amelyek az elmúlt évtizedekben kikerültek az ország gazdasági vérkeringéséből, vagy legalábbis gazdasági értelemben a perifériára sodródtak.

Long-Bailey szerint fontos, hogy a klímaválsággal kapcsolatos szakpolitika ne csak a felmelegedésre adott direkt válaszból álljon, hanem a megváltozott körülmények az emberek javára kell fordítani oly módon, hogy új gazdasági lehetőségeket kell teremteni. Ezt a politikus a nehézipari súlypontról a mezőgazdaság felé történő eltolódás által látja lehetségesnek, amelynek segítségével olyan, hatalmas területek is fellendíthetők amelyek „évtizedek óta nem láttak új befektetéseket”.

A munkáspárti politikus arra is rámutatott, hogy Emmanuel Macron példája – akinek a politikája részben a környezetvédelmi megfontolásból felemelt benzinárak miatt váltott ki heves tiltakozó reakciókat Franciaországban – azt mutatja, hogy a klímaváltozás problémája nem kezelhető önmagában, hanem átfogó gazdaság- és szociálpolitika részeként kell megtalálni a megfelelő megoldást.

A Labour akadémiksok, szakértők, piaci szereplők és tanácsadók segítségével konkrét szakpolitikai anyagot is kidolgoz a Long-Bailey által vázolt elképzelések alapján, ennek várható elkészülte 2019-re tehető. Vannak azonban olyan alapvetések, amelyek már most körvonalazódtak a program kapcsán:

  • Hétszeresére szeretnék növelni az egyesült Királyság Brit-szigeteken kívüli szélenergia-kapacitását
  • Javítani szeretnék az energia-végfelhasználás hatékonyságát mind a 24 millió brit háztartásban
  • Háromszorosára szeretnék növelni az ország napeneriga-kapacitását

Jeremy Corbyn pártjának zöld gazdaságpolitikája egyébként a tenegerentúlon a Bernie Sanders-féle demokrata szárny „Green New Dealjével” mutat hasonlóságokat – utóbbi programról itt írtunk korábban –, amely egyszerre szeretne küzdeni a klímaváltozás és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, és egyaránt célja a gazdasági és a környezetvédelmi igazságosság és egyenlőség.

(The Guardian)