Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A NAV elkezdi ellenőrizni a parkolóautomatákat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 444 számolt be arról, hogy a Varga Mihály pénzügyminiszter által kedd este benyújtott törvénytervezetben többek között egy olyan módosítás is szerepel, ami kötelezné a parkolóautomaták regisztrálását a NAV rendszerébe azok üzemeltetőinek. A javaslat elfogadása esetén valószínűleg csatlakozhatnak a NAV-hoz már bekötött élelmiszerautomatákhoz a parkolásért és az autómosásért felelős fizetőgépek is.

A benyújtást a fővárosi parkolás korrupciós ügyeit feltáró 444-es dokumentumfilm által kiváltott botrány és magyarázkodás előzte meg. Az ingyenesen elérhető filmből kiderül, hogy több kerületekben is pártokon átívelve történt a lebonyolítása a befizetett összegek elopásának. Zuglóban például Karácsony Gergely polgármester nyújtotta be a parkolási szerződést, hogy utána tartózkodjon a szavazásnál, amit a Fidesz és az MSZP közösen fogadott el. Hasonló módon a fideszes vezetésű IX. kerületben se maradt ki a helyi MSZP a botrányból.

Egy két héttel ezelőtti, a Válasz Online-on megjelent interjúban Tarlós István azt mondta, 16 kérése volt Orbán Viktorhoz, ebből egyet nem tudott a miniszterelnök teljesíteni, a budapesti parkolás reformálására vonatkozót.

„Ha mindenáron ragaszkodtam volna hozzá, az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna.”

– fogalmazott a főpolgármester.

A szocialista-liberális városvezetés alatt Kupper Andrásnak, a Centrum Parkoló Kft. akkori vezetőjének sikerült a fővárosi parkolás jelentős részét monopolizálnia. Kupper – akinek szintén Kupper András nevű unokaöccse a fővárosi Fidesz volt frakcióvezetője – azóta például Szijjártó Péterrel jár Kínába üzleti utakra.

Gulyás Gergely egy sajtótájékoztatón azt mondta, mivel az idősebb Kupper már egy ideje nem aktív a politikában, ezért „semmi akadálya annak, hogy külföldön is szerencsét próbáljon”. Hogy miért a külügyminiszter társaságában teszi mindezt, arra a kormányszóvivő nem tudott válaszolni. Mindenesetre Gulyás szerint nem utasította vissza Orbán Viktor a főpolgármester kérését, csupán úgy látta, hogy az ügy nem a kormány hatásköre, mivel a kerületek üzemeltetik a parkolási rendszereket, tehát csak velük lehet konfliktusa a fővárosnak.

(444)
Címlapkép: Mérce fotó