Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Maduro ellen és mellett is tüntettek Venezuelában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nagyjából húszezren tüntettek Venezuela fővárosában, Caracasban Maduro elnök lemondását követelve az ellenzék által szervezett tüntetésen, írja az Alfahír az MTI-re és az orosz TASZSZ állami hírügynökség helyi tudósítására hivatkozva.

A magát ideiglenes elnöknek kikiáltó, az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei jelentős részének támogatását élvező ellenzéki vezér, Juan Guaidó arról beszélt a tüntetésen, hogy a venezuelai vezetés ellenállására kell számítaniuk. Mint mondta,

„a rezsim miatt nehéz időkre lehet számítani, meg akarnak majd osztani minket”,

továbbá kifejtette,

„bárhogy alakuljanak is a dolgok egységesnek kell maradnunk, és késznek lennünk a cselekvésre”.

Guaidó elmondta emellett, venezuelai körútra indul, hogy Caracasba gyűjtse híveit, a tiltakozást pedig addig fogják folytatni, míg nem teljesülnek követeléseik – melyek Maduro menesztése, ideiglenes kormány hivatalba helyezése (melynek persze Guaidó lenne az elnöke), valamint szabad választások megtartása. A CNN műsora az alább látható:

A legutóbbi választásokat Maduro és társai javára elcsalták a dél-amerikai országban, a korábban – Chavez alatt – megszokott biztonsági intézkedéseknek hírük-hamvuk nem volt, és a jelenleg regnáló Maduro elnök gyanúsan nagy fölénnyel nyert.

Az ország elbaltázott gazdasági rendszere és a tőkés államok kívülről jövő nyomása miatt súlyos válságba süllyedt az elmúlt években, rendszeresek az áramkimaradások, az infláció az egekbe szökött, és sok alapvető élelmiszer valamint gyógyszer ellátása akadozik – átfogó elemzésünk itt olvasható a témában.

Az ellenzéki vezető Guaidó a mostani tüntetéseken azt mondta,

„hogy véget érjen a borzalom, az éhínség és szegénység, véget kell érnie a diktatúrának és a hatalom bitorlásának”

Miközben az ellenzék Maduro távozásáért tüntetett, az elnöki palota előtt, valamint Caracas egyik fontos sugárútján öt-öt, tehát összesen nagyjából tízezer ember részvételével helyi békemenetként Maduro melletti tüntetést is tartottak, erről az alább látható felvétel:

Az antiimperialista felvonuláson beszélt Jorge Arreaza külügyminiszter, aki Guaidót Donald Trump nagykövetének nevezte, és élesen bírálta az ellenzéket.

A rendezvényeket nagy erőkkel biztosította a rendőrség, mind békés keretek között zajlott le, nem történt erőszak.

Címlapkép: Maduro / Facebook