Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fideszes képviselő: Nemcsak a köztisztviselők, a többi munkavállaló is szeretne többet dolgozni

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Én pedig az átlagos munkavállalókra mondom ezt, hogy igen, nagyon sokan szeretnének többet dolgozni.”

A fenti mondat Font Sándor fideszes országgyűlési képviselőtől hangzott el, amikor az Index újságírója Deutsch Tamás vasárnapi, a köztisztviselőkre vonatkozó szabályok változásával sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésére reagáltatta, miszerint „a munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet, ez természetes Magyarországon”, a Bács-Kiskun megyei politikus pedig – mintegy rálicitálva Deutschra – kiterjesztette a túlóra iránti vélt igényt más területeken dolgozókra is.

Amellett, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőjének meredek mondatára is sikerült rálicitálni, számos más érdekes állítást is tettek a kormánypárti honatyák – már akik hajlandóak voltak válaszadásra megállni az Index riporterének –, akiknek a véleményét a pénteken életbe lépő új kormányzati igazgatásról szóló jogszabály apropóján kérdezte a portál.

A hivatali dolgozók rabszolgatörvényéről többször is írtunk korábban: ennek értelmében a központi hivatali dolgozók szabadnapjainak számát 25-ről 20-ra csökkentették, a további szabadnapok számát már nem a munkában töltött idő, hanem a munkavállalók által betöltött pozíció határozza meg, a pozíciókhoz tartozó címeket pedig elveszik (pl. nem lesz többé közigazgatási tanácsadói cím). Az ebédidejük immáron nem számít bele a munkaidejükbe, kafetériát már nem kapnak, ráadásul úgy rendelhető el számukra a napi 12 órás munkaidő, hogy a túlórákért nem kapnak fizetséget.

Volt olyan fideszes képviselő – Pesti Imre –, aki addig jutott el a saját frakciója által megszavazott törvény magyarázásában, hogy magukat a köztisztviselőket kéne megkérdezni, hogy hogyan látják a rájuk vonatkozó új szabályozást, és azt javasolta, ne neki tegyék fel a kérdést.

A legösszetettebb és legtöbb konkrétumot tartalmazó választ Hargitai János adta: szerinte a kormánypártok a jogi feltételeit teremtették meg egy versenyképesebb Magyarországnak. „Én Pécsről nézem a világot, mármint a túlóratörvénnyel” tette hozzá, majd amikor az index újságírója figyelmeztette, hogy a kérdés a közszféra dolgozóira vonatkozik, a képviselő méltatlankodva hozzátette: „De ez is túlóra!”. Ez később csak azért válik érdekessé, mert az interjú egy későbbi pontján megjegyzi, „olyat csak az újságban lehet olvasni”, hogy 9 órát kell dolgozni  a nyugdíjfolyósítónál.

Hargitai további eszmefuttatása is zavarba ejtő, amelyben kerek-perec kijelenti, hogy több befektetőt remél az új kormányzati igazgatási törvénytől, amennyiben az ügyintézés felgyorsulása, rugalmassá válása és az állami rendszerek versenyképesebb működtetése kedvező a számukra, noha ő maga „nem híve annak”, hogy az embereket túlóráztassák. Hargitai ugyanakkor  Deutsch vasárnapi mondataival kapcsolatban azért elmondta, „egy ilyen általánosan megfogalmazott kijelentés lehet vitatható”.

A fenti állításokon kívül Pesti és Hargitai úgy jellemezte az új törvény hosszabb munkaidőről szóló passzusait, mintha azok csak pusztán elméleti lehetőségek lennének:  „ha majd komoly sérelem éri a köztisztviselőket”, akkor megfontolhatják a törvény újabb változtatását, de ezt Pesti még nem látja indokoltnak. Hargitai szerint pedig kizárt, hogy valóban elrendeljék a napi 12 órás munkaidőt.

(Index)