Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két órán keresztül sztrájkoltak a kiszervezés ellen a paksi erőmű fegyveres őrei

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombaton 11 órától 13 óráig figyelmeztető sztrájkot tartottak a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók a Paksi Atomerőműben, miután nem született megoldás a kiszervezés miatt kialakult konfliktusra – közölte az MTI.

Teljes körűen megvalósult a figyelmeztető sztrájk, miután a munkára kész állomány mind a 35 tagja aláírta a sztrájkban való részvételről szóló nyilatkozatot, közülük a szombaton munkába lépők tartottak kétórás munkabeszüntetést

– tájékoztatta az MTI-t a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezetének (PADOSZ) elnöke.

Lőrincz László azt is elmondta, hogy a folytatásról – a jogszabályok betartása mellett – hétfőn délután egyeztetnek. A munkabeszüntetés idején az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gondoskodott a létesítmény védelméről.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a társaság a száz százalékos tulajdonában lévő Atomix Kft. keretében működtetné tovább a fegyveres őrséget a munkavállalók változatlan bérezésével. A felek a béren kívüli juttatásokat illetően nem jutottak egyezségre, ezért a szakszervezetek kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé tüntetést, majd szombatra munkabeszüntetést szerveztek. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. korábbi közleményében túlzónak és méltánytalannak nevezte a szakszervezetek követelését.

A szakszervezet szerint azonban a kiszervezéssel a pótlékokat és a béren kívüli juttatásokat tekintve a dolgozók mindegyike éves szinten több mint 1 millió forinttal kapna kevesebbet.

Budapest, 2019. február 26.
A Mûszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerõmû (MÉSZ) és a Paksi Atomerõmû Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) demonstrációjának résztvevõi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vám utcai épülete elõtt 2019. február 26-án.
MTI/Balogh Zoltán

Kedden mintegy két tucat tiltakozó érdekvédő jelent meg a fejlesztési minisztérium épülete előtt, ahol tüntetést tartottak, majd egy petíciót is átadtak Bártfai-Mager Andrea  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek. Ebben azt kérték tőle, hogy hagyja jóvá azokat munkáltatónál jelentkező többletköltségeket, amelyekkel biztosítható, hogy a dolgozók kiszervezése során ne érje őket kár.

Hatvani Jácint, Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) elnöke azt is kijelentette a keddi demonstráción: ha a benyújtott petícióra nem érkezik válasz Bártfai-Mager Andreától, akkor az atomerőmű fegyveres biztonsági szolgálata március 1-je után kész akár tartós sztrájkba is lépni, és készek a szakszervezetek további tüntetéseket is szervezni az ügyben bármilyen módon érintett hivatalok, intézmények előtt.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán