Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vesztegetés és csalás miatt emelnek vádat Netanjahu izraeli miniszterelnökkel szemben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Orbánnal szövetséges miniszterelnök nehéz helyzetbe kerülhet ezzel pár héttel a parlamenti választások előtt. A vádat három éve készíti elő a rendőrség, több mint 140 tanút, köztük volt minisztereket hallgattak meg, és magát a miniszterelnököt is számos alkalommal.

Három különböző ügyben jelentette be vádemelési szándékát Avichai Mendelblit főügyész a jelenlegi izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahuval szemben. Mind a 3 ügy korrupciós. A három ügyből kettőben azzal vádolják, hogy nagy cégeknek, illetve tulajdonosaiknak adott kedvezményeket, amelyek ezért a cégek tulajdonában lévő lapokban Netanjahunak kedvező cikkeket írtak, a harmadik vádpont szerint a miniszterelnök kedvező törvények meghozataláért ajándékokat fogadott el nagy cégek vezetőitől. (A korrupciós ügyekről itt írtunk korábban.)

A vádemelésről szóló döntés három évnyi vizsgálat után történt meg, és ez az első alkalom Izrael történelmében, hogy vádat emelnek korrupció miatt egy hivatalban lévő miniszterelnökkel szemben. A vádirat 800 oldal hosszú, az ügyben 140 tanút hallgattak meg, köztük volt minisztereket és újságírókat, az ügyben érintett oldalak szerkesztőit is.

A vádemelésről szóló döntés kulcsfontosságú lehet az izraeli parlamenti választási kampányban, ahol egyébként sem áll jól Netanjahu. Pártja, a Likud csupán második helyen áll a közvélemény-kutatásokban a kék-fehér centrista blokk mögött, még szövetségeseivel együtt se tűnik valószínűnek, hogy megszerzi az izraeli parlament, a Knesszet képviselőhelyeinek többségét.

Netanjahu pártja természetesen visszautasította a vádakat, és a választási kampány befolyásolásának tartja a vádemelést.

Forrás: Haaretz/Mérce

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs