Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lesz-e vádemelés? Tizenegyedjére hallgatták ki a korrupcióval gyanusított Netanjahut

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tizenegyedik alkalommal hallgatta ki az izraeli rendőrség Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, aki ellen a hatóságok számos korrupciós ügyben vizsgálódnak. Netanjahu a gyanú szerint különböző előnyökért cserébe póbált elhallgattatni, baráti hangnemre bírni különböző médiákat.

Orbán és Netanjahu Jeruzsálemben, MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Netanjahu ellen számos ügyben folyt és folyik nyomozás. Az egyik gyanú kapcsán a rendőrség mindjárt számos vesztegetési ügyet gyűjtött csokorba. A rendőrség szerint két vállalkozó rendszeresen küldött „ajándékokat„ a miniszterelnöknek, amelyeket befolyásával élve hálált meg Netanjahu. A luxusdohány- és alkoholáruk kapcsán  – melyek a rendőrség szerint körülbelül egymillió sékelt (80 millió forint) érnek – a kormányfő rendre azzal védekezik, hogy viszonzatlan baráti gesztusokról van szó, csakhogy a nyomozati anyag több ponton is arra utal, hogy a miniszterelnök bőkezűen viszonozta a számára és családja számára felajánlott értékeket, vagyis megvesztegetésről van szó.

Az izraeli születésű Arnon Milchan nagyvállalkozó több üzleti ügyében is közbenjárt a kormányfő, sőt, az is a nyomozás tárgyát képezi, hogy

Netanjahu az ajándékokért cserébe lobbizta ki a Milchan-törvénynek is gúnyolt jogszabályt, amely jelentősen csökkenti az Izraelbe hazaköltöző emigránsok  – így Arnon Milchan  – adójának mértékét.

Egy másik gyanú szerint Netanjahut annak érdekében vesztegették meg, hogy a német ThyssenKrupptól vegyen az izraeli állam tengeralattjárókat és hadihajókat. Az ügyben az egyik vesztegetéssel gyanusított férfi maga vallott az izraeli miniszterelnökre.

Játszmák a médiával

A korrupciós ügyek egy másik része Netanjahu és az izraeli média viszonyát világítja meg.

Egy rendőrség birtokába került hangfelvételen Netanjahu arra próbálja rávenni az egyik legnagyobb izraeli napilap, a Jédiot Ahronot kiadóját, hogy kedvezőbb színben tüntessék fel kormányát. A felvételen Netanjahu egy egészen megdöbbentő aduval is előállt:

azt állította, hogy a deal érdekében meg tudná győzni a lap legnagyobb vetélytársát, a szövetséges Sheldon Adelson tulajdonában álló Izrael Hajomot, hogy csökkentsék a példányszámukat, teret engedve ezzel az addig ellenzékibb hangot megütő Jédiot Ahronotnak.

Az az ügy, ami miatt pénteken megjelentek a rendőrök Netanjahu rezidenciáján, szintén Netanhaju médiához fűződő bensőséges viszonyába enged betekintést. A gyanú szerint a 2014 és 2017 között kommunikációs miniszterként is tevékenykedő politikus egy média-szabályozási ügyben a Bezeq nevű médiacsoport érdekében járt el, az előny ára itt is az volt, hogy Netanjahuról ne terjesszenek negatív híreket a Bezeq felületei. Az ügy miatt korábban a miniszterelnök több bizalmasát is őrizetbe vették.

A korrupciós ügyek tetézéseként egy további gyanú is felmerült, amely szerint Netanjahu egyik bizalmasa egyenesen a főügyész pozíciót ajánlotta fel egy bírónak, amennyiben hajlandó a pozíció birtokában megakadályozni egy Netanjahu feleségét érintő korrupciós ügyben.

Az egyik Netanjahu ügyeiben eljáró jogász szerint a jelenlegi személyzeti állomány mellett sem halad azonban elég gyorsan a folyamat: a vádemelés akár több hónapja is megtörténhetett volna. A lassú ügymenet felveti azt a problémát, hogy miközben Avichai Mendelblit főügyész feladata lenne vádat emelni Netanjahu korrupciós ügyeiben, Mendelblit a kormányfő közeli munkatársaként dolgozik nemzetbiztonsági kérdésekben. A főügyész szerint azonban az ügymenet teljesen normális ütemben halad.

Netanjahu az ellene induló eljárásokat politikai indíttatású puccskísérletként próbálja beállítani, amelyeket azért indít az ellenzék, mert választásokon képtelenek leváltani. Annyi az állításból mindanképpen igaz, hogy Netanjahunak nem igazán van kihívója: 2015-ben sorozatban harmadjára választották kormányfővé, és jelenleg sincs a pályán olyan, aki esélyesként szállhatna vele szembe. Ugyanakkor sokan úgy vélekednek, hogy Netanjahu egy idő után bele fog bukni a környezetét egyre inkább behálózó korrupciós vádakba.

Izrael történetében egyszer fordult elő, hogy miniszterelnök ellen vádat emeltek, Ehud Olmert 2008-ban még az előtt lemondott, hogy a rendőrség kérte volna ellene a vádemelést. A jóval beágyazottabb Netanjahu esetében azonban még vádemelés esetén sem lehetne mérget venni a lemondására. Netanjahu lemondását rendszeresen követelik Izrael utcáin, a közvélemény többsége úgy gondolja, hogy ha a rendőrség vádemelést kérne, Netanjahunak le kellene mondania.

(Haaretz // Címoldali kép: Israelfreunde flickr)