Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Munkaügyi vitát kezdeményezhet a szakszervezet, ha nem tesz komoly béremelési ajánlatot holnap a BKV

Ez a cikk több mint 5 éves.

A sajtóból értesült hétfőn az Egységes Közlekedési Szakszervezet arról, hogy szemben az általuk kért kétszámjegyű, 15 százalékos béremeléssel, a BKV csupán öt százalékos ajánlattal állna elő.

Ezt a szakszervezet elnöke akkor „szánalmasan kevésnek” minősítette, ami csak arra lenne jó, hogy végleg távozásra késztesse a már így is elégedetlen munkavállalókat.

A BKV a megjelent híreket úgy kommentálta, miszerint „A BKV Zrt. menedzsmentje 2019-re is tervez bérfejlesztést, tehát biztosan és felelősséggel kijelenthető, hogy Társaságunknál ebben az évben is lesz béremelés. Ennek mértékéről a tárgyalások folyamatban vannak, amint a megállapodás megszületik, tájékoztatjuk róla a sajtót.”.

A BKV és az érdekképviseletek holnap tárgyalnak a bérfejlesztés mértékéről, a Magyar Narancsnak pedig ennek apropóján Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke elmondta, hogy „[h]a a BKV-nak és a fővárosnak ez lesz az ajánlata a február 28-i bértárgyaláson, véleményünk szerint a tagokkal közösen el kell gondolkodni, érdemes-e még várni komolyabb ajánlatra vagy kollektív munkaügyi vitát kell kezdeményeznek”.

„Se a BKV, se a főváros semmilyen ajánlatot nem tett, miközben a munkáltató azt ígérte decemberben, hogy gyors és eredményes tárgyalást akar. A járművezetői létszámot feltöltötték, így a 400 ezer forintos kereset is csak álom marad, viszont a műszaki állomány szakemberhiánnyal küszködik. Egy esetleges egyszámjegyű béremeléssel konzerváljuk a jelenlegi állapotokat és az elvándorlást” – tette hozzá az elnök.

A Volánnál már egyébként megegyeztek az érdekképviseletekkel a 2019-es 5 százalékos bérfejlesztésről. Ahogy írtuk korábbi cikkünkben, nincs könnyű dolguk a közlekedési dolgozóknak a munkavállalói érdekképviselet terén, hiszen kemény feltételek vonatkoznak a kötelezően biztosítandó minimumszolgáltatásra egy sztrájk esetén. Ugyanakkor, úgy tűnik, a BKV-nál dolgozók ennek ellenére is kitartanak a követeléseik mellett, és megpróbálnak elmenni a falig.

(Magyar Narancs, Mérce)

Címlapkép: ATV Start