Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészárosék 4 nappal Andy Vajna halála után átvették a TV2 vezetését

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint ismeretes, Andy Vajna filmipari kormánybiztos, aki 2015-ben megvette a TV2-t, 2019. január 20-án, életének 75. évében elhunyt.

A Válasz Online információi szerint a TV2 Média Csoport Zrt. vezetősége

Vajna halála után 4 nappal Mészáros Lőrinc tőzsdei társaságának központjában összegyűlt az ország leggazdagabb strómanjának köre, hogy lebonyolítsák a televízió átvételét.

A 444 még októberben írta meg, hogy hamarosan a Mészáros-féle médiabirodalom egyik kulcseleméhez, az Opus Press Zrt.-hez kerülhet (Orbán Viktor személye utasítására) a csatorna. Ennek előzménye az állami Eximbank 6,7 milliárd forintos hitelének átvállalása volt a Mészáros-hoz közeli MKB részéről, valamint a TV2 rohamosan csökkenő nézettsége és a médiacsoport veszteségének növekedése.

Vajna akkor még magabiztosan próbálta a sajtót nyugtatni arról, hogy a TV2-nél nem számítható változás, ám a halála után rögtön az Andrássy úti találkozón az igazgatóság egy tagja, az Echo Tv-t régóta megbízhatóan vezető Vaszily Miklós került a csatorna élére. Az új igazgatósági tanács ezután négy Vajna és négy Mészáros-hű tagból alakult meg – előbbiek közül a legismertebb a csatornavezető Dirk Gerkens –, ám Vaszily vezetése alatt

tulajdonképpen a TV2 is a volt felcsúti polgármester keze alá került.

A Válasz Online cikke a továbbiakban a NER-féle központosítás néhány érdekes fejleményét foglalja össze, külön kiemelve az álláshalmozó Barna Zsoltot, akinek az OTP általános vezérigazgató-helyetteseként, több Mészáros-cégben is tisztviselőként és számos más az állammal szerződő vállalat tulajdonosaként is helyt kell állnia.