Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Andy Vajna médiája addig szórta a közpénzt, amíg át nem adták Mészáros Lőrincnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 444 információi szerint hamarosan beigazolódnak a kormánypárti média tulajdonosi szerkezetének lehetséges változásairól szóló pletykák, amennyiben Andy Vajna kegyvesztetté vált a legfelsőbb körökben, és az elmúlt években felépített médiaportfóliójának nagy része átruházódik Mészáros Lőrincre.

Frissítés:

Andy Vajna a 444 és a Mérce cikkének megjelenése után az alábbiakat tette közzé Twitterén:

„A TV2 vezetésében nem lesz változás. Büszke vagyok az eddig elért sikerekre, jól halad a menedzsmenttel közösen kialakított hosszútávú stratégia végrehajtása. Óriási hátránnyal indultunk, ma már a TV2 Csoporté a legnézettebb csatornaportfólió a teljes lakosságban.”

A portál úgy tudja, a változtatás elsődleges oka a súlyosan veszteséges működés. A TV2 csatorna például annak ellenére, hogy a tulajváltás óta évi stabil 5 milliárd forintnyi állami hirdetést könyvelhettek el,  2016 után pedig további 4 milliárd forintot is beszedhettek programdíjként a kábelszolgáltatóktól is, évről évre óriási deficitet halmozott fel.

2016-ban a TV2 Média Csoport Kft. 23,6 milliárdos nettó árbevétel mellett 6 milliárdos mínuszt csinált, és minden további feltőkésítés ellenére,2017-ben a vállalat 34 milliárdos árbevétel mellett további 2 milliárdos veszteséget „termelt”.

Ez pedig rendkívül kellemetlenné vált a Mészáros Lőrinc érdekkörébe került MKB Banknak, amely az állami Eximbanktól felvett hitelt 6,7 milliárdos hitelt 2017 januárjától átvállalta. Emiatt az elmúlt egy évben folyamatosak voltak a konfliktusok a TV2 menedzsmentje és Mészáros Lőrinc körei között.

Emiatt – a 444 szerint Orbán Viktor személyes döntése nyomán – még az idei évben átveszi Andy Vajnától a TV2 Média Csoport Zrt. irányítását a Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Press Zrt., a Mészáros-féle médiabirodalom fő zászlóshajója, a Mediaworks Hungary Zrt. tulajdonosa lehet. Ugyanakkor nemcsak az ország második legnézettebb kereskedelmi televíziója kerül át Vajnától Mészároshoz:  a volt felcsúti polgármester megkapja Vajnától a Lapcom Zrt. kiadócéget is.

Ezzel azok a megyei lapok is Mészárosé lesznek, amelyek eddig nem az ő tulajdonosi körébe tartoztak.

A Mészáros-féle médiabirodalom így akkorára duzzadhat, hogy az átcsoportosítás technikai részletei még nem tisztázottak, ahogy az sem, hogy versenyjogi szempontból – ha számít ez még – hogyan lesz mindez kivitelezhető. A központosított fideszes médiabirodalom „karmesterei” várhatóan Vaszily Miklós és Liszkay Gábor lesznek.

A 444 információi szerint a filmügyi biztos egyedül az elmúlt évben a médiahatóság segítségével országossá duzzasztott Rádió 1-et tarthatja meg.

A példátlan mértékű centralizációval kapcsolatban még az átcsoportosítás hírének első felröppenéskor kérdeztük Urbán Ágnes médiakutatót. Szerinte a G-nap után kapkodva kellett kiépíteni az új fideszes médiabirodalmat, és ez – a választási eredmények fényében – sikeres volt, de a szétaprózódott működés és a párhuzamosságok miatt rengeteg pénz folyt el a rendszerből. A központosításnak köszönhetően azonban sokkal ellenőrizhetőbbek lesznek a pénzmozgások.

Arra kérdésre, hogy Orbán nem tart-e attól, hogy a média egyetlen kézbe csoportosításával megismétlődhet a Simicska-forgatókönyv, Urbán azt válaszolta, a kormányfő

„vagy maximálisan megbízik a Mészáros-Liszkay párosban, vagy sokkal inkább kontrollálni tudja őket, mint annak idején Simicskát.”

Az mindenesetre készpénznek vehető a szakértő szerint, hogy a tartalomgyártás ezentúl még egységesebbé válik, a propaganda működése még egyértelműbb lesz és a kormánymédiumok között ma még létező árnyalatnyi különbségek is eltűnnek.

(444.hu)

Címlapkép: MTI / Komka Péter