Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A CEU 500 hallgatója és professzora is szolidaritását fejezte ki az MTA-val

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egyre inkább úgy tűnik, a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium végleg elvenné a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek finanszírozását, ezzel pedig számos akadémiai dolgozó állása, és a magyar tudományos élet alapvető működését biztosító kutatások kerültek veszélybe.

Múlt héten arra is fény derült, hogy még a kutatóhálózatot is teljesen leválasztják az akadémiáról annak ellenére, hogy tavaly nyáron még azt ígérte Palkovics, nem nyúlnak hozzá.

Egy telefonbeszélgetés során egy kutató szerint az is elhangzott Palkovicstól,

tisztában van azzal, hogy elindult a kutatók között a szervezkedés, vagyis, hogy „sorosista elemek” vannak az MTA-n, ezen belül is főleg a Humán Tudományok Kutatóházában, de ő ettől nem fog meginogni, erős a pozíciója.

Az MTA kutatóival és dolgozóival rengeteg intézmény szolidaritását fejezte ki, ma délelőtt – a nemrégiben alakult Hallgatói Szakszervezet és a Szabad Egyetem kezdeményezése nyomán – a CEU hallgatói és professzorai #AzAkadémiávalvagyok címmel adtak ki szolidaritási nyilatkozatot.

Az egyetem szerint az akadémiai kutatóintézetek pénzügyi felügyeletének átruházása az Akadémiáról az Innovációs és Technológiai Minisztériumra, „amit a kormányközeli sajtó Akadémia-ellenes propagandakampánya kísér”, súlyos beavatkozást jelent a tudományos kutatás szabadságába, és aláássa az intézetek fenntarthatóságát. Mindez ellentmond Magyarország Alaptörvényének is, amely kimondja:

„Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak. Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát” (X. Cikk, 2-3. §).”

„Láthatólag, mindez csak újabb lépés abban a folyamatban, amely a magyar felsőoktatási és tudományos intézmények tudományos szabadságát igyekszik korlátozni. Ez a folyamat előreláthatólag tragikus következményekkel jár nemcsak a magyar tudományra, de az egész magyar társadalomra nézve. A kutatás és oktatás szabadsága ellen irányuló támadás nemcsak, hogy félelmet és anyagi szükséget hoz számos magyar állampolgárnak és családnak, de a szaktudás és a tehetséges fiatalság további külföldre áramlásához fog vezetni. Ezt a veszteséget Magyarország nem engedheti meg magának.”

– írják.

Úgy vélik, az MTA intézményes autonómiájának korlátozása megbénítja majd a tudományos kutatást, és megbénítja a technológiai és társadalmi haladást, ami nélkül az ország nem nézhet szembe a XXI. század kihívásaival.

Hosszú távon pedig lehetetlenné teszi majd egy tudás alapú társadalom felépítését, ami a kormány fejlesztési politikájának elsőrendű célja kellene legyen, és ami nélkül hazánk elveszíti versenyképességét a nemzetközi tudományos közösségben.

Ez elkerülhetetlenül vezet a magyar társadalom további elszegényedéséhez és leszakadásához.

– áll a nyilatkozatban.

Ezért amellett, hogy a CEU hallgatói és professzorai szolidaritásukat fejezik ki az MTA kutatóintézeteiben dolgozókkal, felszólítja Magyarország Kormányát, hogy állítsa le a tudományos intézmények ellen folytatott támadásokat.

„Egyben arra kérjük a tudományos kutatás és a felsőoktatás területén dolgozó kollégáinkat itthon és külföldön, hogy egyesült erővel álljunk ellent a tudományos kutatás szabadságát korlátozni próbáló minden törekvésnek.”

– írják.

Eddig 500 hallgató, professzor, fakultáns és alumni tag csatlakozott az MTA-val való szolidaritáshoz, de ez a szám folyamatosan emelkedik.

Ma délután 1 órára élőláncot hirdetett a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete köré az Akadémiai Dolgozók Fóruma, emellett Szegeden és Kolozsváron is tiltakozni fognak az MTA szétverése ellen. Az eseményekről percről percre beszámolunk majd.

Az MTA-ügyről szóló összes cikkünk ide kattintva elérhető.