Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánították Demeter Mártát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közleményben tudatta az Országgyűlési Hivatal, hogy elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon Demeter Márta LMP-s képviselő.

Az ilyenkor bevett rendelkezések szerint a hivatal azonnali hatállyal kezdeményezte Demeter alelnöki tagságának felfüggesztését a Honvédelmi- és Rendészeti Bizottságban, amennyiben az Országgyűlés többsége ennek ellenére úgy nem dönt, megtarthatja azt.

A Házbizottság ma, rendkívüli ülésen tárgyalta az Alkotmányvédelmi Hivatal parlamenthez megküldött biztonsági jelentését, ezen azonban egyetlen ellenzéki frakció sem vett részt. A parlament közleménye szerint ennek ellenére a kormánypártok meghozták döntésüket, és a bizottsági tagság felfüggesztését javasolják az Országgyűlésnek.

Mint fogalmaztak:

„Figyelemmel arra, hogy az ügyben ily módon nem alakulhatott ki konszenzus, ugyanakkor a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hivatkozott rendelkezése alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell, a házelnök – az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 18. § (6) bekezdése alapján – Demeter Márta Honvédelmi és rendészeti bizottsági alelnöki tisztégéből és tagságából való felmentésére tesz javaslatot.”

A javaslatot a parlament előreláthatólag február 18-án, a tavaszi ülésszak első napján tárgyalja majd.

Ha azt a kétharmados parlament megszavazza, először foszthatnak meg választott képviselőt bizottsági tagságától 1990 óta.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2018. október 26-án levélben kezdeményezte Demeter nemzetbiztonsági felülvizsgálatát az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál. A házelnök kérését Kósa Lajosnak, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnökének felülvizsgálati kérelme előzte meg, aki október 24-én fordult ez ügyben Kövér Lászlóhoz.

Kósa arra hivatkozott, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként biztosítania kell a testület törvényes működését, ezért kötelessége ezt a lépést megtenni, miután „Demeter Márta harminc évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé”.

Mint arról mi is írtunk, Demeter Márta azzal kapcsolatban intézett kérdést a belügy- illetve a honvédelmi miniszterhez, hogy miként repülhetett a honvédség tulajdonában lévő Airbus-szal a miniszterelnök Flóra nevű lánya. A kormányzat tájékoztatása szerint Demeter összekeverte a szereplőket, valójában egy Cipruson szolgálatot teljesítő tiszt kétéves gyermeke utazott a gépen.

Ezt követően egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította Demeter, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. Ebben az esetben Benkő Tibor honvédelmi miniszter azzal válaszolt, hogy a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a gépen.

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán