Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem született megegyezés, sztrájkra készek a debreceni Teva-dolgozók

Ez a cikk több mint 5 éves.

Frissítés 21.18: Nem vezettek eredményre a késő esti tartó tárgyalások a VDSZ és a Teva vezetősége között, így a szakszervezeti vezetők azt közölték, a dolgozók „készen állnak a sztrájkra” és tovább fognak harcolni a béremelésért.

Több száz debreceni Tevás dolgozó vonult ma délután 3 órakor a gyár elé, hogy a VDSZ szakszervezeti szövetség bent tárgyaló delegációját támogassák, és béremelési követeléseiknek adjanak hangot.

A megmozdulásra az előző, a cég által ajánlott, és a dolgozókat képviselő Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) kötelékébe tartozó szakszervezetisek által elfogadhatatlannak tartott bérajánlat után került sor.

A tüntetésen mintegy 500-600 dolgozó demonstrált hangosan béremelést és megbecsülést követelve, két órán át. A tüntetés alatt a tárgyalások a Teva vezetősége és a dolgozók delegációja között majdnem folyamatos volt, egyszer rövid időre szünetelt, majd 5 óra után tovább folytatódott. A Mérce helyszíni információi szerint azonban a Teva debreceni vezetősége egyelőre csupán minimális elmozdulást mutat a tárgyalások során.

A tüntetésen felszólaló szakszervezetisek kiemelték, hogy miután a gödöllői Teva gyár már megszűnt, most a debrecenieken a sor, hogy tisztességes alapbért követeljenek ki maguknak. Azt is megjegyezte az egyik szónok,

nem csupán az a legutóbbi Tevás bérajánlat sújtja őket, hiszen a 400 túlórát évente engedélyező rabszolgatörvény mellett a kafetéria-rendszer megnyirbálása is súlyosan érinti a dolgozókat és családjaikat.

Ugyanígy több felszólaló is megemlítette, hogy ez a legnépesebb béremelésért összegyűlt tömeg amelyet a gyógyszeriparban valaha tapasztaltak.

A békés demonstrációra a szervezőknek délután 5 óráig volt engedélyük, a vége felé már viszonylag nagy sötétben, a résztvevők a telefonjaik fényével jelezték létszámukat.

A tüntetéshez csatlakozni nem tudóó éppen műszakban dolgozókat helyi információk szerint nem engedték ki a gyárból a demonstrációra, és egyelőre egy, a tömegben emlegetett kisebb bónuszajánlattól eltekintve semmiféle munkáltatói engedményről nem hallottak a gyógyszergyár dolgozói.

Azt már korábban megírtuk, hogy a Teva szervezett dolgozói a győri Audi és a miskolci S.E.G.A. gyár példáját követve ugyancsak új tárgyalásokat kezdeményeztek a vezetőkkel, amelyekben hangsúlyos nemcsak az alapbér jelentős emelése, de a szabadnapok számának növelése és a kafetéria-rendszer érintetlenül hagyása is.

A tiltakozást a Mérce Facebookon élőben is követte:

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt