Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hirtelen tárgyalni kíván a kormány a pedagógusok és a közszféra szakszervezeteivel

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hirtelen tárgyalni szándékozik a közszféra dolgozóinak követeléseiről a kormány – nyilatkozta a Népszavának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. A szakszervezet január közepén fogalmazta meg háromszor 12 pontos követeléseit, majd hirdetett március 14-re országos sztrájkot.

Boros Péterné jelezte, hogy már mind a három területen (a központi igazgatásban, az önkormányzati hivatalokban és a szociális ágazatban) létrehozott sztrájkbizottságnál tudják, kik lesznek a kormányzati tárgyalópartnerek. A szakszervezet 7000 munkahelyre küldte el a sztrájkról szóló tájékoztató dokumentumokat és a tervezett forgatókönyveket, de ezeket csak akkor kívánják „élesíteni”, ha elégségesnek látják a sztrájkhajlandóság mértékét.

„Nekünk nincs más utunk, mint a tárgyalások kikényszerítése vagy a sztrájk, mert ezek a közszolgálati munkahelyek ellehetetlenülnek” – mondta a szakszervezeti vezető.

Boros Péterné szerint a szakszervezeti tagok nem törődnek a munkahelyi vezetők nyomásgyakorló próbálkozásaival, a helyi megfélemlítések ellenére még a minisztériumi alkalmazottak is kitartanak. Azonban itt szorít az idő, jövő szerdáig be kell jelenteni a tárcák vezetőinek, ha csatlakozni kívánnak az ott dolgozók a márciusi sztrájkhoz.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is végre választ kapott a kormánytól – igaz, bőven a törvényileg megszabott 5 napos határidőn túl. A szakszervezet szintén január közepén alakította meg sztrájkbizottságát, de csak most kapott Szűcs Tamás elnök visszajelzést a köznevelési helyettes államtitkártól. Maruzsa Zoltán levelében későbbi tárgyalópartnereket nevez meg, Szűcs pedig ezt a tárgyalási szándék jelzéseként értelmezi, de nem érti, miért nem kapott választ arra a kérdésre, hogy jövő héten melyik napok kezdhetnék meg a tárgyalásokat. Mindenesetre ha a PDSZ felmérései szerint a sztrájknak magas a támogatottsága pedagógusok részéről, akkor a szakszervezeti vezető szerint a tárgyalások szerdáig való elmaradása esetén jogszerűen kezdődhet a sztrájk szervezése.

(Népszava)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi