Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eltiltaná a francia kormány a tüntetésektől a feltételezett erőszakoskodókat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Heves viták alakultak ki szerda este a francia parlamentben azon törvénytervezettel kapcsolatban, mely a kormány megítélése szerint „durva” sárga mellényes tüntetők előállítását könnyítené meg. A tervezet felhatalmazná a regionális prefektusokat – helyi közbiztonságért felelős tisztségviselőket –, hogy eltiltsák tüntetésektől azokat, akiket erőszakosnak vélnek.

Bármely személy, akiről feltételezhető, hogy erőszakosan viselkedett egy korábbi tüntetésen bekerülhet egy külön rendőrségi adatbázisba és tiltást kaphat,

ráadásul bírósági ítélet nélkül, csupán a regionális prefektusok jóváhagyásával.

Emellett 15 ezer eurós – azaz 4 és fél millió forintos – bírság, vagy letöltendő börtönbüntetés járhat azoknak, akik eltakarják arcukat bármilyen módon egy demonstráción; ez a magyarországi gyülekezési törvény szerint is jelenleg szabálysértésnek minősül.

A javaslatok a francia kormány azon törekvéseit segítenék, hogy a 12-edik hetében tartó kormányellenes tüntetéseknek erőszakos élét elvegyék, miután olyan nagyvárosokban, mint Párizs és Bordeaux autók, boltok és műemlékek rongálásába és a rendvédelmi szervek erőszakos fellépésébe torkollottak a demonstrációk. Ennek ellenére az Emmanuel Macron francia elnök vezette A Köztársaság Lendületben (La République En Marche!, rövidítve REM) pártból is érkeztek a tüntetők alkotmányos jogait féltő komoly kritikák. Egy képviselő a centrista pártból azt a kérdést tette fel:

„Kik vagyunk mi, hogy megvédjük a jogállamot, ha gyengítjük annak alapvető és létfontosságú elveit?”

Egyes politikusok szerint egy ilyen törvénnyel könnyen visszaélhet egy a jövőben hatalomra kerülő szélsőjobboldali párt. Charles de Courson, a centrista UDI képviselője a náci megszállás alatt kollaboráns Vichy-kormány rendeleteihez hasonlította a törvényszöveget.

„Aki lázadónak feltételezhető, azt börtönbe dobják. Ébredjetek fel! Ébredjetek fel, kollégák! … Amint egy másik kormány – egy szélsőjobboldali kormány – van hatalmon és ti ellenzékben, látni fogjátok, hogy tiszta őrültség egy ilyen szöveget megszavazni.”

A teljes törvény jövő héten kerül szavazásra.

Forrás: Guardian