Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sárga mellényesek ma is tüntettek Franciaországban

Ez a cikk több mint 5 éves.

A tüntetéssorozat kezdete óta ma tizedik alkalommal tüntettek a sárga mellényes tüntetők Franciaországban. Párizsban a hivatalos becslések szerint nagyjából hétezer, Franciaország-szerte mintegy 27 ezer demonstráló adott hangot elégedetlenségének, többnyire békés módon.

Ugyanakkor a Reuters tudósítói több összecsapásról is beszámoltak – Párizsban tüntetők egy része petárdákat, valamint üvegeket, köveket dobáltak a rendőrökre, akik vízágyúval és könnygázzal válaszoltak.

Emellett a déli Marseille városában is voltak összecsapások a lap helyi munkatársai szerint. A tüntetéseken több helyen is üres koporsókat vittek magukkal a demonstrálók, így hívva fel a figyelmet, hogy a tüntetéssorozat tavalyi kezdete óta a tüntetéseken meghalt tíz emberre.

A tüntetők között a „Macron mondjon le!” jelszó különösen népszerű volt.

A sárga mellényes elhíresült tüntetéssorozat tavaly novemberben kezdődött Franciaországban az üzemanyagárak tervezett emelése miatt, melyet a demonstrációk hatására visszavont a kormányzat, azonban ez csupán az utolsó szikra volt, mely begyújtotta a társadalom széles rétegeiben lakozó haragot és keserűséget.

A tiltakozási hullám egyhamar átalakult Macron-ellenes, a tőkés rendszert alapjában támadó mozgalommá, melynek keretében szombatonként országszerte ezrek vonulnak az utcákra, a fennálló rend megváltoztatását, és az afölött őrködő Macron elnök leváltását követelve.

A sárga mellényes mozgalom megmozdulásaiban az elmúlt ötven évben nem tapasztalt mértékű utcai erőszakra került sor – emellett a francia társadalom jelentős része számára fontos felismerésként hat, hogy a rendszer nem az ő érdekükben működik.

via Reuters