Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nemzetközi Audinak a héttagú vezetősége 2017-ben annyiba került, mint 1226 győri dolgozója

Ez a cikk több mint 5 éves.

A G7 gazdasági hírportál foglalta össze, hogyan viszonyulnak a most kiharcolt béremelések a nemzetközi Audi AG vezetőségének fizetéseihez. Mint ismeretes, a Audi Hungária Független Szakszervezet és az Audi Hungária Zrt. győri dolgozói múlt csütörtökön egyhetes sztrájkba kezdtek, tegnap pedig a cég 18 százalékos növelést ígért a dolgozóknak, teljesítve a szakszervezet követeléseit.

A legutóbbi, 2017-es pénzügyi év beszámolói alapján a 11 803 magyarországi dolgozó bére összesen 234 millió euró, közel 75 milliárd forint volt. Az Audi konszernnek csupán héttagú vezetősége ez idő alatt 24,3 millió eurót, azaz 7,5 milliárd forintot vitt haza.

Azaz egy év alatt annyiba került az Audinak a 7 vezetőségi tag, mint 1226 győri dolgozó, mindez pedig egyenlő a most kiharcolt béremelések összességének felével.

A G7 számításai szerint a legnagyobb összeget kiérdemlő Peter Mertens 2017 májusa óta elnyert 2,4 milliárdos jutalma 393 győri dolgozó éves fizetésére lett volna elég, de még a legkevésbé megfizetett elnökségi tag, Abraham Schot is 274 millió forinttal lett szeptemberi beiktatása óta gazdagabb, melyért 45 győri munkavállalót lehetett volna egy évig foglalkoztatni.

A vezetőségben több olyan személy is megfordult, akiknek szerepe volt az elmúlt években kirobbant Volkswagen-dízelbotrányban. 2015-ben derült először fény arra, hogy az Audi-anyacég által gyártott több ezer gépjármű károsanyag-kibocsátása szabálytalanul lett befolyásolva.

Rupert Stadler 2010-től volt az Audi AG vezérigazgatója, egészen tavalyi lemondatásáig és letartóztatásáig, ő 2017-ben 2,8 millió euró fizetést, közel 884 millió forintot kapott. A hivatali ideje alatt történt szabálytalanságok miatt az Audira 800 millió eurós büntetés lett kiszabva, de nem úgy tűnik, hogy Stadler, vagy más, a dízelbotrányban sáros vezetőnek lenne oka aggodalomra, tekintve az Audi által a vezetőknek összegyűjtött nyugdíj-megtakarításokat, vagy a konkurens cégeknél nyíló pozíciókat.

Rupert Stadler, az Audi AG vezérigazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök és Martin Winterkorn, a Volkswagen igazgatótanácsának elnöke (b-j) az A3 Limousine sorozatgyártásának megkezdése alkalmából tartott ünnepségen az Audi győri járműgyárában 2013. június 12-én. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A G7 az Audi Hungária Zrt. és az Audi AG honlapjait átnézve azt is felfedezte, hogy a német anyacég a bevételének 14-szer nagyobb részét fordítja jótékonykodásra, valamint hogy a fenntartható termelést is – látszólag – sokkal komolyabban veszi a németországi cég. A német Audi weboldalán ugyanis egy 87 oldalas fenntarthatósági jelentés található, a magyar Audi honlapján semmi hasonló.

Az Audi Hungária Zrt. honlapján megtalálható, hogy milyen helyi, azaz Győr-környéki tevékenységeket végez a cég – ilyen a jól ismert és sikeres kézilabda csapat szponzorálása –, az nem derül ki, hogy mindezt a kormányzati tao-programok keretében, vagy saját bevételeiből finanszírozza. Emellett a környéki oktatási intézmények támogatását sem biztos, hogy önérdek nélkül végzi a vállalat, hiszen a helyi képzések a gyár munkaerő-utánpótlását is nagyban szolgálják.

Címlapkép: AHFSZ Facebook