Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem adja le az Európai Ügyészségről szóló közleményt a közmédia, Szél és Hadházy ismét az MTVA-nál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Élőben jelentkezett be Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA Kunigunda utcai épülete előtt, miután visszautasította a közmédia vezetője, hogy Hadházynak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló aláírásgyűjtését bemutató közérdekű közleményét leadják a tévécsatornákon.


Hadházy Ákos ma kapott levelet a közmédia vezetőjétől, melyben utóbbi szerint a hirdetés „médiajogi értelemben

nem tartalmaz konkrét közérdekű információra vonatkozó tájékoztatást,

tartalmát tekintve a nézőre kíván politikai kérdésben – többek között a kormányzat bírálatával – hatást gyakorolni.”

Hadházy Ákos hirdetése az Európai Ügyészségért

Az elmúlt hónapokban a köztévé egyetlen egyszer sem tudósított az Európai Ügyészségért folyó aláírásgyűjtésről. Segítsen, hogy ez megváltozzon!Amit szabad Jupiternek… – gondolja a kormány, de mi nem vagyunk ökrök! Ha neki szabad „közérdekű közleményként” terjeszteni a gyűlöletpropagandát, akkor nekünk is kell legyen lehetőségünk reklámozni egy tényleg közérdekű ügyet: a csatlakozást az Európai Ügyészséghez. A törvény szerint ezt ingyen kell lehozniuk, de biztosan bele fognak kötni, így felkészülünk arra is, ha úgynevezett társadalmi célú reklámként, pénzért tudjuk adásba küldeni. Ehhez kérjük az önök segítségét is. Az adományokat ide várjuk:Magyar Korrupcióellenes Szövetség Egyesület (KELLESZ)Bank: MagNet Bank (MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.)Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 98.Számlaszám: 16200010-10055805-00000000SWIFT-kód: HBWEHUHBIBAN számlaszám: HU27 1620 0010 1005 5805 0000 0000Az adományokból megmaradó összeget az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított kampányunkban fogjuk felhasználni.A videó elérhető a YouTube-on is, innen is meg lehet osztani: https://youtu.be/1GWKZtJZ4BU

Posted by Hadházy Ákos on Monday, 14 January 2019

Hadházy  – Szél Bernadettel együtt – régóta küzd (hiába) azért, hogy a közmédiában hír jelenjen meg az aláírásgyűjtésről, most az előbbi videónak, mint közérdekű közleménynek a leadását igényelte a képviselő, mivel ezeket ingyen kell sugároztatnia az intézménynek. A Dobostól kapott levelet Hadházy teljes egészében közzétette, abban azzal is indokolja az intézményvezető az igény visszautasítását, hogy szerinte kétséges, hogy a képviselő nem gyakorolt korábban szerkesztői befolyást a médiaszolgáltatásra, valószínűleg itt utalva Hadházyék korábbi azon próbálkozásaira, hogy az ellenzéki 5 pontos követeléseiket felolvassák a köztévében.

Dobos Menyhért levele. Forrás: Hadházy Ákos / Facebook

Dobos szerint a hirdetés – a benne szereplő kormánykritikán keresztül –  személyiségi jogokat is sért, ezért sem lehetne sugározható. A vezérigazgató a 2010. évi CLXXXV. törvényre hivatkozik a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról, amely szerint:

Közérdekű közlemény: ellenszolgáltatás nélkül közzétételre kerülő, állami vagy önkormányzati feladatot ellátó szervezettől, illetve személytől, valamint állami fenntartású vagy az állam kezelésében lévő intézménytől származó tájékoztatás, amely valamely konkrét közérdekű információt közvetít a nézők vagy hallgatók figyelmének felkeltése céljából, és nem minősül politikai reklámnak.

Politikai reklám: valamely párt, politikai mozgalom vagy a kormány népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve azok nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő, a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám.

Ezek alapján mindenki értékelheti, hogy a kormány által korábban közölt Soros, Brüsszel és migráns-ellenes közlemények mennyire felelnek meg azoknak a feltételeknek, amelyeknek Hadházy hirdetése nem.

Szél a közvetítésben azt nyilatkozta, Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a hírek szerint hajlandó találkozni a képviselőkkel, hamarosan frissítjük cikkünket az új fejleményekről.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt