Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lecsapott az ÁSZ, a Jobbik abszurdnak, a DK hazugnak ítéli a döntést

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról beszámoltunk, a Párbeszéd és a Momentum Mozgalomaz elsők közt esett át az Állami Számvevőszék 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzésén, melynek eredményeképp megkezdődött mindkét párt költségvetési támogatásának felfüggesztése.

A Momentum képviselői szerint ők számtalanszor keresték az ÁSZ-t, amely viszont ügyet sem vetett rájuk. A Párbeszéd pedig jelezte: minden szükséges iratot leadtak, és remélik, mindez elég lesz az eljárás felfüggesztéséhez (nem volt elég).

Ma értek véget a vizsgálatok, így a számvevőszék közölte a további eredményeket: a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP, az MSZP-Párbeszéd és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást szabályszerűen használta fel.

A DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, ráadásul a vizsgálat szerint a Demokratikus Koalíció és a Jobbik tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására.

A vizsgálat szerint a DK a párttörvény előírását megszegve a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, és 430 ezer forint tiltott támogatást fogadott el, ezért a hírek szerint 860 ezer forintot kell visszafizetnie.

A Jobbik újabb százmilliós büntetést zsebelt be, az ÁSZ szerint ugyanis az  elszámolásában a bevételek között saját forrásként feltüntetett 171 millió forintból 52,1 millió forintot számviteli bizonylattal nem támasztott alá, továbbá a kampánytörvényt megsértve az elszámolásában a kampánykiadásai forrásaként 84,3 millió forint összegben nem valós bevételeket, hanem hitel megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg, amelyek nem képezhették a választási kampányra fordított kiadásainak forrását.

Mindezek alapján a Jobbik a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat nem tartotta be, és összesen 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt későn küldte el a szükséges dokumentumokat az ÁSZ-nak, amelyekből a gazdálkodást ellenőrizték volna, így a számvevőszék a kétfarkúakat is feljelentette az ügyésszégen költségvetés csalás gyanúja miatt, és  kezdeményezték az állami támogatásuk felfüggesztését.

A pártok persze nem hagyták szó nélkül a büntetést (bár az ÁSZ nem kedveli, ha így nevezik, nyilatkozata szerint „ellenőrzései során nem szab ki ‘bírságot’ vagy ‘büntetést’, hanem alapvetően azt értékeli, hogy a döntő mértékből közpénzekből működő pártok igazolják-e a rájuk vonatkozó törvényi előírások betartását, a közpénzek szabályszerű felhasználását.”)

A DK azt írja nyilatkozatában, „csak egy apróságba tudott belekötni az ÁSZ”, ez azonban

„hazugság, ezt jeleztük is az ÁSZ felé, ugyanakkor európai jogállamokban elképzelhetetlen módon az ÁSZ döntéseivel szemben senki nem élhet jogorvoslattal. Reméljük – ha másra nem is – ez a büntetés legalább arra alkalmas volt, hogy az ÁSZ bizonyítsa Orbán Viktor iránti hűségét. Büszkék vagyunk az  átlátható működésünkre, amely mindössze ennyi örömöt tett lehetővé az ÁSZ vezetőinek.”

– írják.

A Jobbik szerint az ÁSZ által ismeretlennek minősített 52,1 millió forintnyi saját forrása a párt 2017-es maradványösszege, az ezt igazoló bankszámlakivonatokat, egyenleg-igazolásokat és főkönyvi kivonatokat elküldte a számvevőszéknek, emellett azt is leszögezi, összességében a Jobbiknak 2017. december 31-én 138 509 033 Ft állt rendelkezésére, amely jóval több mint az ÁSZ által hiányolt 52,1 millió forint.

„Ám még ennél is abszurdabb a 84,3 millió forintnyi szállítói hiteltartozás ügye, mely ugyanis két állami intézménytől származik:

a Magyar Posta Zrt., valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Magyarán az ÁSZ szerint a Posta és a kormányhivatalként működő NAV finanszírozta tiltott módon a Jobbikot.

A Jobbik természetesen ezeket is egyértelműen – bizonyítékokkal – cáfolta az ÁSZ-nak, ám hiába”

– írják.

A Jobbik abszurdnak ítéli a döntést, amely veszélybe sodorja a párt európai parlamenti kampányát, hiszen az előző – jelenleg Strasbourgban tárgyalt – büntetés miatt csődközeli állapotba kerülhet.

„A Jobbik felhívja az ellenzéki pártok és hazai, valamint a nemzetközi a közvélemény figyelmét arra, hogy 2019. január 31-én Magyarország véglegesen megszűnt európai értelemben vett jogállamnak lenni. A magyar ellenzék napjai meg vannak számlálva, ha hagyja magát.”

– olvasható a párt közleményében.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt beletörődve csak így kommentálta az esetet:

„Még szerencse hogy megszoktuk, hogy nincs pénzünk.”

A DK és a Jobbik reakciójával elindult az adok-kapok a pártok és az ÁSZ között, a számvevőszék ugyanis válaszolt nekik: visszautasítja a két szóban forgó párt közleményeiben tett „durva vádaskodásokat”, (…)

„egyúttal javasolja a DK és a Jobbik képviselőinek, hogy az Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény félrevezetése helyett, vállalják a felelősséget az ÁSZ által megállapított szabálytalanságokért.”

– áll az ÁSZ válaszában.