Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Milyen meglepő: az ÁSZ szerint a Fidesz és a KDNP átlátható és elszámoltatható módon gazdálkodik a közpénzekkel

Ez a cikk több mint 5 éves.

Befejezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Fidesz és a KDNP 2016-2017. évekre vonatkozó ellenőrzését.

Amint azt közleményükben írják:

„Az ÁSZ megállapította, hogy a két párt gazdálkodásának törvényessége biztosított volt, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották a jogszabályi előírásokat. Ezzel biztosították a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát.”

Az ÁSZ azt is hozzátette mindehhez, hogy „a politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a pártok gazdálkodásának ellenőrzése”, ennek érdekében törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzik a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását.

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a 2016. és a 2017. évre vonatkozóan közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat; a párt a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt-e fel.

Az ÁSZ ellenőrzése alapján a Fidesz a 2016. évi pénzügyi kimutatásban 1 milliárd 84,1 millió forint bevételt, valamint 1 milliárd 573,4 millió forint kiadást mutatott ki. A 2017. évi pénzügyi kimutatás szerint az összes bevétel 1 milliárd 571,1 millió forint, míg a teljesített kiadások összege 1 milliárd 249,5 millió forint volt. A központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben évente 876,6 millió forint támogatást kapott.

A számvevőszék úgy találta, hogy a párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, ami támogatta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást.

A közleményből kiderül az is, hogy a Fidesz a működéséhez szükséges forrásokat – köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat – szabályszerűen használta fel, tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el. A párt a vagyonnal való gazdálkodás szabályait meghatározta, működése során a vagyont a törvényi előírásoknak eleget téve használta.

Az Állami Számvevőszék a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség elnökének egy javaslatot tett, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie – hogy ez micsoda, azt nem tudni.

A KDNP esetében is nagyjából hasonlóra jutottak: a párt a 2016. évi pénzügyi kimutatásában 172,2 millió forint bevételt és 166,2 millió forint kiadást számolt el. A 2017. évi pénzügyi kimutatás szerint a párt összes bevétele 210,3 millió forint, a kiadások összege 171,0 millió forint volt, a központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben évente 152,7 millió forint támogatást kapott – írja az ÁSZ.

A párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, ami támogatta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást.

Lényegében a KDNP-nél is, a Fideszhez hasonlóan mindent a legnagyobb rendben találtak, ám a közleményből azért kiderült, hogy a kereszténydemokratáknak nem egy, hanem kettő javaslatot tett az ÁSZ, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Nagy meglepetés ezekben a megállapításokban nincs: az elmúlt időszakban ugyanis többször is láthattunk példát arra, hogy az Állami Számvevőszék a kormánypártok és az azokhoz kötődő intézmények irányába jóval elnézőbb (és ez a finom megfogalmazás), mint az ellenzéki pártokkal szemben.

Elég csak a Párbeszéd és a Momentum mostani kanosszajárására gondolni, vagy arra, hogyan szórta a büntetéseket az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártoknak (akkor a Fideszt és a KDNP-t pont nem vizsgálták, ellenben az Együtt működése ekkor lehetetlenült el, a Jobbikra pedig példátlanul magas büntetést róttak ki), vagy emlékezzünk meg arról az érdekes esetről, amikor a számvevőszék pont akkor kezdte el vizsgálni hajléktalan embereket segítő civil szervezeteket, amikor életbe lépett a hajléktalanságot kriminalizáló törvény…

Mindezekkel szemben pedig érdemes talán megemlíteni, hogy a Matolcsy György által vezetett MNB alapítványainak működése az ÁSZ szerint „megfelel a törvényi előírásoknak”, csak az erről szóló jelentés nem tért ki azokra a korábbi aggodalmakra, amelyek szerint az alapítványok, egyébként hihetetlenül kiterjedt, az ingatlangazdálkodástól a tanulmányi ösztöndíjakon át a könyvkiadásig, és terjesztésig nyújtózkodó tevékenységi köre szabálytalan szerződésekkel, és hirtelen százmilliókkal dráguló beruházással dolgozik. Ahogy arra sem, hogy az alapítványok tisztségviselői, vezetői között tavaly nyáron félmilliárd forintot osztottak szét éves prémiumként.

Egyébként az Állami Számvevőszék nemrég a saját, tavalyi évben elvégzett munkáját is értékelte: mindent rendben találtak.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán