Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érzékenyítő képzésre küldik a romákat diszkrimináló szórakozóhely biztonsági őreit

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még tavaly januárban történt, hogy a budapesti Remix Disco biztonsági őrei megtagadták a belépést egy roma fiatalokból álló társaságnak. Az őrök a házirendre hivatkoztak, a társaságon kívül viszont mindenkit beengedtek a szórakozóhelyre, ebből a társaság arra következtetett, hogy roma származásuk miatt diszkriminálják őket.

Az eset után a társaság egyik tagja feljelentést tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, melynek a napokban zajlott a tárgyalása. A tárgyalás megegyezéssel zárult:

a szórakozóhely minden biztonsági őre két hónapon belül az UCCU Alapítvány által szervezett érzékenyítő  képzésen fog részt venni, hogy a jövőben ne a negatív sztereotípiák alapján döntsék el, kit engednek be, és kit nem.

A diszkriminációt ráadásul nem csak a hatóság döntése, hanem egy pár hónappal későbbi eset is igazolja: ahogy arról beszámoltunk, ugyanerre a szórakozóhelyre tavaly áprilisban a Parno Graszt zenekar roma származású tagjait sem akarták beengedni – akkor azt mondták, kamerarendszerrel figyelik a bejáratot, onnan „leszóltak nekik”, hogy nem engedhetik be őket.

A klub akkor azt írta,

„Értetlenül állunk a rasszista váddal szemben, és úgy érezzük, hogy odadobtak bennünket gumicsontnak – a mai közéleti helyzetben.”

Tavaly októberben pedig egy másik szórakozóhely, a Gozsdu udvar előtt játszódott le hasonló jelenet: egy roma fiatalokból álló társaság szeretett volna egy nyíregyházi közösségszervező konferencia után leülni a Gozsdu udvarban, de a biztonsági szolgálat embere nem engedte be őket.

Azt mondta, az udvar a köz számára megnyitott magánterület, és jogában áll feltartóztatni őket.

A társaság egy konferenciáról érkezett, józanok, jólöltözöttek voltak, ezért arra jutottak, hogy csakis roma származásuk miatt tagadhatta meg a biztonsági őr a belépésüket. Az esetről hangfelvétel is készült, amely arról tanúskodik, a társaság teljesen normális hangnemben próbál indoklást kérni, miért csak őket nem engedik be, miközben mindenki más szabadon jár-kel. A társaság egyik tagja szintén az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, de ez az ügy valószínűleg nem került még tárgyalásra.

Címlapkép: Demonstáció a roma büszkeség napján, 2018. szeptember 22-én.