Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedtek be a Gozsdu udvarba egy roma társaságot, mert az „magánterület”

Ez a cikk több mint 5 éves.

2018. október 26-án este egy roma fiatalokból álló társaság szeretett volna egy nyíregyházi közösségszervező konferencia után leülni a Gozsdu udvarban, de a biztonsági szolgálat embere nem engedte be őket.

A biztonsági őr azt mondta, az udvar a köz számára megnyitott magánterület, és jogában áll feltartóztatni őket. A társaság egy konferenciáról érkezett, józanok, jólöltözöttek voltak,

ezért arra jutottak, hogy csakis roma származásuk miatt tagadhatta meg a biztonsági őr a belépésüket.

Az esetről hangfelvétel is készült, amely arról tanúskodik, a társaság teljesen normális hangnemben próbál indoklást kérni, miért csak őket nem engedik be, miközben mindenki más szabadon jár-kel. A biztonsági őr közölte, nyugodtan élhetnek panasszal, hívhatják a rendőrséget, vagy forduljanak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, ebben meggátolni nem  tudja, és nem is akarja őket, de akkor sem köteles megindokolni, hogy miért nem engedi be a társaságot.


A hangfelvételen Hud’ár Zoltán, felvidéki magyar és történelem szakos tanár is hallható, aki korábban Csáky Pál, felvidéki magyar író, kereszténydemokrata európa parlamenti képviselő (Magyar Közösség Pártja) asszisztenseként dolgozott Brüsszelben.

A szintén jelen lévő Kiss Márió az eset után levélküldő kampányt indított a SzabadaHang oldalon, melyben arra kéri az udvar üzemeltetőit, tulajdonosait, hogy a Gozsdu udvar hivatalos közleményben határolódjon el a romákat ért diszkriminációtól és adjon garanciákat arra, hogy a jövőben semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem fogja érni az udvarra betérő roma honfitársait.

A Gozsdu udvar megkapta a leveleket, tud a történtekről, de azóta sem nyilatkozott az ügyben.

„Sokadjára fordult elő, hogy a budapesti Gozsdu udvarba nem engedtek be romákat. Tehát nem is egy szórakozóhelyre, hanem magára az udvarra sem! Ezen az udvaron bárki kénye-kedve szerint átsétálhat, kivéve ha roma… A Gozsdu udvar közcélra átengedett magánterület, az ott szolgálatot teljesítő biztonsági cég emberei pedig erre hivatkozva állítottak meg roma származású embereket.”

– olvasható a kampány szövegében.

Márió a Facebook-oldalán is megosztotta a történetet. Azt írja, ő már megszokta, hogy nem engedik be valahová származása miatt, de szlovák és román vendégeiknek ez teljesen érthetetlen volt.

Márió, Zoltán és a kampányhoz csatlakozó több száz ember továbbra is arra kéri a Gozsdu udvar tulajdonosait, hogy közleményben határolódjanak el az esettől és tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ez a diszkriminatív gyakorlat többet ne fordulhasson elő. Márióék bejelentést tettek az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, ezzel párhuzamosan pedig további lépéseket terveznek az ügyben.

Címlapkép: Kiss Márió / Facebook