Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs magyarázat, miért nem engedték be a Parno Graszt tagjait egy szórakozóhelyre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteki budapesti fellépése után a Parno Graszt cigány zenekar szombaton is a városban maradt, hogy a tagok együtt menjenek szórakozni. A Nyugati téri Remix Retro Discoba szerettek volna bejutni, azonban a biztonsági őrök nem engedték be őket

döntésüket nem indokolták meg, csak annyit mondtak, kamerarendszerrel figyelik a bejáratot, onnan „leszóltak nekik”, hogy nem engedhetik be őket.

A zenészek szerint a diszkrimináció azért történhetett, mert cigányok. A zenekar a fellépés után Facebook-bejegyzésben köszöni meg a közönségnek a pénteki teltházas koncertet, emellett azt is írják, sajnálják, hogy ezzel a szomorú hírrel kellett bekerülniük a hírekbe. Pedig inkább szeretnének azzal, hogy a koncertjükön „cigányok és nem cigányok együtt mulattak, énekeltek, táncoltak” velük, mert nekik ez az igazán fontos.

„Nem hagyjuk, hogy az előítélet, a rasszizmus és gyűlölet ezeket az érzéseket, élményeket elhomályosítsa!”

– írják.

A történtekre reagálva egyébként tüntetés is szerveződött a szórakozóhely elé, ahol aznap este ráadásul a szintén roma származású Kis Grófo lépett fel. A zenész is megszólalt az üggyel kapcsolatban, Facebook-oldalán olvasható közleményét így kezdi:

„Bár a történtekhez nincs közöm, rendkívül kellemetlenül érintett mindaz, ami a Parno Graszt együttes tagjaival a budapesti Remix klub bejáratában történt.”

Majd azzal folytatja, igyekezett személyesen is közben járni, hogy a felek egyeztessenek egymással, ugyanis ő nem lép fel olyan helyen, ahol bárkit is diszkriminálnak. És végül a fordulat:

„A Remix Klub egyértelműen biztosított arról, hogy nem diszkriminálja a romákat, sem más kisebbséget. Ezért vállalom a ma esti fellépést.”

A tüntetésen készült élő közvetítésünkből viszont az derült ki, Grófo addig nem akart fellépni, amíg be nem engedik a tüntetőket, akiknek azonban esze ágában sem volt bemenni, hanem a szórakozóhely vezetőit szerették volna kihívni, hogy beszélhessenek velük.

Kis Grófo tehát a jelek szerint végül fellépett tegnap este, Facebook-posztja alá viszont azóta is érkeznek a felháborodott kommentek.

Tegnap a Remix is közleményt tett közzé a Facebookon, melyben azt írják,

„Az elmúlt huszonnégy órában téves, rágalmazó és felnagyított hír kapott nyilvánosságot a Remix Disco-val kapcsolatosan. Értetlenül állunk a rasszista váddal szemben, és úgy érezzük, hogy odadobtak bennünket gumicsontnak – a mai közéleti helyzetben.”

Azt írják, a biztonsági szolgálat nem tett semmilyen sértő megjegyzést, – amit egyébként a Parno Graszt sem állított – egyszerűen a döntésüket közölték, amit néhány másodperc alatt, kizárólagos joggal hoznak meg.

A szórakozóhely felvette a kapcsolatot a zenekarral, és biztosították a tagokat afelől, hogy kivizsgálják az esetet. A klub kihangsúlyozza, visszautasítja a rasszizmus aljas vádját,

viszont a biztonsági őrök által hivatkozott kamerarendszerről és annak koordinátoráról egy szó sem esett, sem arról, hogy tulajdonképpen mi is volt az oka annak, hogy nem engedték be a zenekar tagjait.

Bocsánatkérést nyomokban sem tartalmaz a közlemény, azt viszont felróják a zenekarnak, hogy nem kérték a panaszkönyvet, helyette inkább a sajtóhoz fordultak.

A mai napon már csak a szórakozóhely honlapjára került fel egy második közlemény, melyben halkan megjegyzik,

nem is a zenekar kereste fel a sajtót az esetet követően, hanem épp fordítva történt.

„Gyakorlatilag ez indította el az eseményeket, melyben a HirTv főrendezőnek bizonyult… Tegnap este is szinte várták, provokálták, hogy kamera előtt „történjen valami” – de nem történt.”

– írják. Szerintük vendégek beengedése vagy nem beengedése egy klub üzemeltetésének sajátossága, ezzel pedig lezártnak tekintik a történetet.

(Címlapkép: Facebook)