Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders napokon belül bejelenti, hogy indul Trump ellen az elnökségért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bernie Sanders, a népszerű egyesült államokbeli politikus újra versenybe szállhat a 2020-as demokrata elnökjelöltségért a Yahoo News értesülései szerint.

Sanders már 2016-ban is indult, akkor nagy versenyben végül alulmaradt Hillary Clintonnal szemben a demokrata előválasztáson, bár hozzá kell tenni, hogy szinte ismeretlenül, nagyvállalati támogatások nélkül szorongatta meg az ismert politikust, aki végül veszített Donald Trump ellen.

Sanders azóta az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb politikusa lett. Vermont szenátoraként elismertséget szerzett, a politikája során pedig kiállt azok mellett a széles társadalmi rétegek mellett, akik az elmúlt idők neoliberális, megszorító, piacpárti politikája miatt az út szélére sodródtak.

Sokan emiatt gondolják Trump jelenlegi egyetlen lehetséges kihívójának is, hiszen a Demokrata Párt liberális politikusaival szemben a Sanders által képviselt demokratikus szocializmus az, amely válaszokat tud adni azoknak a lecsúszott társadalmi rétegeknek, akik kiábrándulva a politikai-gazdasági elit politikájából Trumpra szavaztak.

Trump győzelme után többen is – például Slavoj Zizek – azt jósolták, hogy ha egy valamire alkalmas lesz Clinton veresége, az az, hogy végre rendezheti a sorait a Demokrata Párt. Ebben a sorrendezésben pedig kulcsszerepe lett a demokratikus szocialistáknak és Bernie Sandersnek.

Politikájuk során sikeresen tudták képviselni ügyek mentén az alulfizetett dolgozókat, a diákhitelbe sodródó fiatalokat, és a leginkább marginalizált társadalmi csoportokat is, Sanders és Ocasio-Cortez vezetésével több képviselőt is küldhettek a félidei választásokon a Képviselőházba és a Szenátusba, ezzel pedig bizonyos mértékben balra tudták tolni a Demokrata Pártot és a politikai közbeszédet is.

A felmérések szerint a 77 éves Sanders messze az egyik legnépszerűbb demokrata elnökaspiráns, és különösen népszerű az afroamerikaiak és a latinók között. Sanders az információk szerint napokon belül hivatalossá teheti az indulását, az egyik ellenfele pedig Elizabeth Warren lehet, aki korábban már bejelentette, hogy elindul az elnöki székért. Warren szintén a demokraták bal szárnyához tartozik, aki az „elszámoltatható kapitalizmus” törvényjavaslatával vált ismertté, amely arra kötelezné a nagyvállalatok vezetőit, hogy ne csak a részvényeseik, hanem a munkavállalók, a fogyasztók, és a céget befogadó települések szempontjait is figyelembe vegyék a vállalat irányítása során.

Van egy fontos különbség ugyanakkor Warren és Sanders között: míg előbbi nagyobb újraelosztást és állampolgári kontrollt szeretne a létező társadalmi-gazdasági keretek között, addig utóbbi olykor ezen keretek megváltoztatásának a lehetőségét is felveti. Egy tavalyi felmérés szerint pedig nem is feltétlenül talál süket fülekre: a demokraták többsége már vonzóbbnak tartja a szocializmust a kapitalizmusnál.