A kurdok az utolsó, Iszlám Állam által birtokolt falut támadják

Csupán egyetlen falu felett rendelkeznek már az Iszlám Állam harcosai Szíriában, akik az elmúlt hetek offenzívái miatt szorultak egyre kisebb területre.

Az Iszlám Állam fennmaradó kilenc négyzetkilométere / Forrás: Syrian Civil War Map

Az utóbbi hetekben a nemzetközi Koalíció és az Aszad-rezsim folyamatosan támadta az Iszlám Állam utolsó, Deir ez-Zor környékén található területeit. Az offenzíva eredményeként az Iszlám Állam ma már csupán 9 négyzetkilométer, egyetlenegy falu felett rendelkezik.

A településről az elmúlt napokban több száz lakos menekült el a Szíriai Demokratikus Erők által felszabadított területekre, illetve pénteken a terrorszervezet megközelítőleg 150 tagja, köztük számos vezető is megadta magát a kurdok által vezetett katonai szövetségnek. Információk szerint a harcot feladó IS-tagok számos országból, többek között Pakisztánból, Franciaországból, Irakból, vagy Törökországból származnak.

A kurdok tehát karnyújtásnyira kerültek attól, hogy hosszú évek fárasztó küzdelme után, amelyben oroszlánrészt vállaltak, megfosszák az Iszlám Államot utolsó négyzetkilométereitől is, hogy ezzel mérföldkőhöz érjen a terrorizmus elleni harc Szíriában. Azonban ezt követően egy újabb nehéz szakasz következik: fel kell számolni az Iszlám Állam alvó sejtjeit is országszerte, és stabilizálni kell az országot.

Nagy kérdés, hogy mi lesz Rojavával, a kurdok által létrehozott, Szíria észak-keleti felén lévő autonóm demokratikus föderációval, miután az USA nagyrészt megszünteti katonai jelenlétét az országban, és Erdogan a kapuban áll, várva, hogy leszámolhasson az általa terroristának címkézett kurdoktól. Úgy tűnik, hogy a kurdok jelenleg – a kisebbik rosszként – Aszaddal próbálnak kiegyezni: egy olyan tervezet került nyilvánosságra a szíriai kormánnyal való tárgyalások során, amely alapján Szíria részeként, de autonóm területként maradna meg Rojava, a Szíriai Demokratikus Erők pedig a szír hadsereg részévé válna, és a határőrizet feladatát látná el, a szír kormány pedig biztosítaná az ország területi integritását, tehát segítene megvédeni a kurdokat a török agressziótól. Kérdés persze, hogy mennyire fair megállapodást lehet kötni Bassár el-Aszaddal, és mit lépnek a következőkben a „nagyhatalmak”.

(Syrian Civil War Map)

Olvass tovább!