Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törökország pár napon belül megtámadhatja a szíriai kurdokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pár napon belül lerohanhatja Észak-Szíria kurdok által felügyelt területét a török hadsereg, jelentette be Recep Tayyip Erdoğan csütörtök este. A katonai hadművelet az Iszlám Állam megerősödéséhez vezethet, hiszen a terrorista szervezet elleni harc véghajrájában járunk, a kurdok éppen az utolsó Iszlám Állam által birtokolt településekért és területekért harcolnak.

Erdogan december 13-i nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy pár napon belül megkezdik a hadműveletet annak érdekében, hogy megtisztítsák az Eufrátesztől keletre fekvő területet a terrorista szervezettől. Hozzátette, hogy egyesült államokbeli katonák nem lesznek a jövőben sem a célpontok között.

A török állam a nemzetközileg terrorista szervezetként elismert Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK testvérszervezeteként azonosítja a Szíriai Demokratikus Erőket, a kurdok ernyőszervezetét, illetve a két legfontosabb katonai alakulatát, a Kurd Népvédelmi Egységeket (YPG) és a Női Védelmi Egységeket (YPJ). Korábban már behatoltak és elfoglalták tőlük az Eufrátesztől nyugatra elhelyezkedő területeket és Afrin-t, most pedig elfoglalnák a keletre fekvő területeket is.

A törökök a „Szabad Szír Hadsereget” használják proxyként az elfoglalt területeken, ahol a mindennapi élet jelentősen megváltozott azután, hogy elfoglalták a törökök a területet: megjelentek újra a szélsőséges iszlamista szabályok és önbíráskodás, a törökök és szövetségeseik pedig folyamatos elnyomásban tartják azokat a lakókat, akik nem felelnek meg tökéletesen valamelyik kívánatos politikai-társadalmi kategóriának (vallás, nem, nemzetiség és így tovább).

A Pentagon szóvivője aggodalmát fejezte ki a török elnök kijelentésével kapcsolatban, kiemelve, hogy bármely egyoldalú katonai műveletet elítélnek, amely a térség destabilizációjához vezethet.

Az Egyesült Államok kétezer katonát állomásoztat a térségben, a legtöbbet pedig éppen abban a Manbij-ban, amit elsőként kell elfoglalniuk a törököknek, ha elindítják a hadműveletet. Ez pedig azt eredményezné, hogy két NATO szövetséges kerül közvetlen összetűzésbe egymással.

A kurdok a szíriai polgárháború kitörése után kiáltották ki autonóm területüket, az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációt, vagy más néven Rodzsavát. Később az Iszlám Állam elleni harcokban rendkívül hatékonynak bizonyultak, több várost is felszabadítottak és jelenleg a második legnagyobb területét birtokolják az országnak. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) az USA és a Koalíció szövetségese, akiktől fegyvereket, infrastruktúrát és kiképzést is kapnak.

A kurd mozgalom a demokratikus föderalizmusra épül, amely Murray Bookchin és Abdullah Öcalan elméleteit próbálja alkalmazni a valóságban. A településeknek valódi önkormányzást és autonómiát biztosítanak, kerületenként kommunákba tömörülnek, majd tanácsokba és ott hozzák meg a közösséget érintő döntéseket. Minden vezető pozícióban egy nő és egy férfi van, a testületekben pedig nem lehet kevesebb, mint 40 százalék nő, vagy férfi, ahogy biztosítva van az etnikai és vallási csoportok képviselete is. Innen nézve, valóban természetes ellenségei a Törökországban elnyomó és autoriter rendszert kiépítő Erdogannak, aki örömmel próbálja meg eltiporni az észak-szíriai emberek önszerveződő, demokratikus mozgalmát a „kurd terrorizmus” veszélyeire mutogatva.

(Hürriyet Daily News, Al Jazeera, Syrian Civil War Map és New York Times)