Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rengeteg önkormányzati bérlakás áll üresen ahelyett, hogy kiutalnák rászorulóknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 24.hu kérte ki közérdekű adatigényléssel az adatokat, melyek szerint Budapesten napjainkban – vagyis tavaly év végén – 3909 önkormányzati tulajdonú bérlakás áll üresen – ez pedig csaknem kétszerese a 2011-es adatnak, hét éve 2235 önkormányzati lakás volt lakatlan.

Az összes önkormányzati lakás száma azonban az elmúlt hét évben jelentősen csökkent, mind a kerületek, mind a főváros önkormányzata folyamatosan csökkentette az általa kezelt lakások számát az elmúlt években, magyarán az önkormányzatok jellemzően kiárusították lakástulajdonukat.

Budapesten jelenleg valamivel több, mint 40.000 önkormányzati bérlakás van, vagyis a mostani adatok szerint ezek csaknem tizedét nem adják ki, miközben a lakhatási válság egyre súlyosabb.

A nyolcadik kerületben a legrosszabb a kiadatlan lakások aránya: ott a 4417 lakásból 889 áll üresen, az önkormányzat pedig nem habozik az önkormányzati bérlők ellen hergelni, mikor arra hivatkozik, ezek 75 százaléka rendeltetésszerű használatra alkalmatlan állapotban van.

„Ennek oka többnyire az, hogy a korábbi bérlők bérleti jogviszonyának megszűnését követően nem megfelelő műszaki állapotban kerültek vissza a lakások az önkormányzat birtokába”

– ahogy írták. A 24.hu arról nem számol be, említette-e a józsefvárosi önkormányzat, hogy mi szükség volt az EU-s támogatásból felújított, javarészt önkormányzati bérlakásokat tartalmazó épületek privatizálására a kerületben.

Miközben az önkormányzatok kevés kivétellel folyamatosan építik le önkormányzati bérlakásállományukat, a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a magyar családok harmada küzd anyagi gondokkal a magas lakhatási költségek miatt, így szükség lenne az önkormányzatok nagyobb szerepvállalására a lakásbérleti piacon, hogy ellensúlyozzák az egekbe szökő albérletárakat.

Az önkormányzatok általában a lakások lakhatatlan állapotára hivatkoznak, mint a kiadást ellehetetlenítő okra, ami annak fényében különösen érdekes, hogy – habár a kormány tavaly betiltotta a hajléktalanságot – továbbra is szép számmal vannak Budapesten emberek, akik kénytelenek az utcán élni, aminél valószínűleg egy rossz állapotú lakás is jobb megoldás.

A jelenleg az országban hajléktalanként élő emberek tíz százalékát még akkor is lakáshoz lehetne juttatni a Budapesten üresen álló önkormányzati bérlakások kihasználásával, ha egy lakásba csak egy ember költözne be.

via 24.hu