Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy hétre megbénították a várost a Los Angeles-i tanárok, és győztek

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Életetek legjobb tanóráját tartottátok!” – így köszöntötte a Los Angeles-i tanárokat a szakszervezeti vezető, miután hat napig sztrájkoltak és megbénították az Egyesült Államok második legnagyobb tankerületi központját, így több, mint hatszázezer diák mellőzte egy időre az iskolát.

Fotó: Sophia Sanchez / UTLA Facebook

Az unortodox iskolai szünet azonban nem volt hiábavaló, a sztrájk nyomására a tanárok több napos tárgyalások után a városvezetéssel egyezségre jutottak, és a megállapodás alapján elérték, hogy

  • több pénz kerüljön az oktatásba,
  • kisebb osztálylétszámok legyenek,
  • teljes állású nővért és könyvtárost fogadjanak minden iskolába,
  • felére csökkentsék az év során írandó számonkérések számát,
  • felülvizsgálják a magánkézben lévő, de állami forrásokat kapó iskolák privilégiumait,
  • és hat százalékkal emeljék a tanárok fizetését.

A tanárok azért sztrájkoltak, mert annak ellenére, hogy Kalifornia az egyik legtehetősebb állam, mégis közel a legkevesebbet költi a közoktatásra, miközben egyre több magániskola működik állami támogatással.

A hat napos sztrájk során több ezer pedagógus és támogató vonult végig Los Angeles belvárosán, és demonstrációkat tartottak az iskolák előtt is. A tanárokhoz többek között a tűzoltók is csatlakoztak, akik közel ezren vonultak végig a városon, hogy szolidaritást vállaljanak a tanárokkal.  A United Teachers of Los Angeles szakszervezet közel harmincezer tagja közül a döntő többség végül a tárgyalások után elfogadta az előzetes megállapodásban foglaltakat.

A siker újabb löketet adhat annak az országos mozgalomnak, amely a közoktatás fejlesztését és a pedagógusok béremelését tűzte ki célul, a kaliforniai tanárok mellett sztrájkoltak Arizonában, Nyugat-Virginiában, Kentucky államban és Oklahomában is.

(Vox)

Címlapkép: Sophia Sanchez / UTLA Facebook