Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Polt Péterék visszautasítják a politikai nyomásgyakorlást

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Legfőbb Ügyészség sajtóosztály közleményt adott ki arról, hogy a Momentum tegnap egy akció keretében a kormánypárt elsikált ügyeit festette fel a Legfőbb Ügyészség épülete elé.

A párt azután hajtotta végre az akciót, hogy hétfő délután az ügyészség közölte, nem nyomoznak az MTVA-ban biztonsági örök által megtámadott parlamenti képviselők ügyében, mert az ügyészség álláspontja szerint a képviselők nem hivatalos minőségükben jártak el. Viszont az ellenzéki képviselők ellen nyomozást indítottak közérdekű üzem megzavarása miatt. Ezt az ügyészségi eljárást az ellenzéki pártok egyként elutasították.

Az ügyészség mai közleményében kifejti, hogy kárt okozott a térkövekben a Momentum akciója:

Az aktivisták állításával szemben, a vízzel nagyobbrészt el nem távolítható felfestés köztisztasági szabálysértés megvalósítására lehet alkalmas. A kár vegyszeres eljárással történő elhárításáról az Igazságügyi Palotát kezelő Kúria intézkedett.

Majd kitértek arra is, hogy az ügyészség független:

A politikai akció kapcsán felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ügyészség az Alaptörvénynek és a rá vonatkozó törvényeknek megfelelően, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként, függetlenül eljárva érvényesíti az állam büntetőjogi igényét.

Ezután az ügyészség arról írt, hogy több olyan ügy is fel lett fújva a kapujuk elé, amelyben nem ők illetékesek eljárni. Példaként említették például az Elios-ügyet.

Az OLAF magyarországi közvilágítási projektekkel kapcsolatos 2017. december 22-én kelt ajánlását 2018. január 8. napján kapta meg a Legfőbb Ügyészség. A Legfőbb Ügyészség az ajánlást az eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Pest Megyei Főügyészségnek továbbította, amely az ügyben – az OLAF által kezdeményezett ügyekben mindig követett gyakorlatnak megfelelően – 2018. január 22. napján nyomozást rendelt el, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta. Az új Be. szerinti felderítési szakban lévő eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda a 2018. október 26. napján kelt határozatával bűncselekmény hiányában megszüntette.

Egyrészt nem tértek ki arra, hogy az Elios-ügyben attól függetlenül is, hogy nem az ügyészség nyomozott, van felelősségük az ügy ejtésében, mint felügyeleti szervnek. Egyébként a korábbi eljárási jog alapján, nyomozott is az ügyészség az Elios ügyben (Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt cégéről van szó), és akkor is ejtették az ügyet.

Az ügyészség közleménye nem tér ki azokra a további esetekre sem – Mengyi Roland és Simonka György ügyét kivéve –, ahol elakadt a nyomozás. 2010 óta nem ítéltek el fideszes vagy Fidesz-közeli embert korrupciós ügyben.

Arra se tér ki a közlemény, hogy Polt Péter, a legfőbb ügyészség vezetője korábban a Fidesz képviselőjelöltje volt. Ahogy arra sem utal, hogy a kormánypárt gyakorolte-e nyomást az ügyészség dolgozóira, és ezt visszautasította-e az ügyészség.

Címlapkép: Momentum Mozgalom