Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

170 menekült fulladt meg, vagy tűnt el két különböző hajószerencsétlenségben a Földközi-tengeren

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága jelentése alapján a napokban két hajószerencsétlenség is történt a Földközi-tengeren, mindkét hajón bevándorlók próbáltak átjutni Afrikából Európába.

Az egyik szerencsétlenségre az Alborán-tengeren került sor, ebben körül-belül 53 ember vesztette életét. Egy túlélőt, aki mintegy 24 órán keresztül hánykolódott a tengeren, a marokkói egészségügyi szolgálat kezel. A hajóért és esetleges túlélőkért a spanyol és marokkói hatóságok kutatóhajókat küldtek a nyílt tengerre, de a mentőakció egyelőre nem járt sikerrel.

A másik tragikus esetről az Olasz Haditengerészet küldött jelentést az ENSZ-nek, ott, a Földközi-tenger középső medencéjénél összesen három túlélőt találtak, mindhármukat Lampedusa szigetén kezelik olasz orvosok. A velük utazó 117 ember eltűnt, valószínűleg megfulladt.

„A Földközi-tengeri tragédia nem folytatódhat tovább. Nem hunyhatunk szemet az Európa határainál életüket vesztők sokasága felett. Nem szabad sajnálunk vagy akadályoznunk az erőfeszítéseket a tengeren bajbajutottak mentésénél.”

– mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

2018-ban 2262 ember vesztette életét, miközben a Földközi-tengeren próbált Európába jutni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) aggodalmát fejezte ki, hogy az államok egyre nagyobb mértékben akadályozzák a kutató-mentő akciókat, és a szigorítások feloldását követeli.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szélsőjobboldali menekültpolitikája miatt november több tízezres tüntetést tartottak Rómában, erről mi is beszámoltunk. A tüntetést az indivisibili (megoszthatatlan) jelszó alatt szervezték baloldali, rasszizmus-ellenes és antifasiszta csoportok az olasz társadalmon eluralkodó gyűlöletkeltés és rasszizmus ellen.

Forrás: unhcr.org