Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatalmas tömeg tüntetett Rómában a rasszizmus és az olasz kormány menekültpolitikája ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombaton több tízezer ember vonult fel Rómában, hogy a kormány új migrációs javaslata ellen tiltakozzon. A szervezők százezer résztvevőről beszéltek, az Al Jazeera egy szerényebb, legalább húszezres tömegről számolt be.

A tüntetést az indivisibili (megoszthatatlan) jelszó alatt szervezték baloldali, rasszizmus-ellenes és antifasiszta csoportok az olasz társadalmon eluralkodó gyűlöletkeltés és rasszizmus ellen, konkrétabban pedig a „Salvini-rendeletnek” keresztelt törvényjavaslat ellen, amire a héten bólintott rá az olasz szenátus.

Az új nemzetbiztonsági és migrációs határozat értelmében legkésőbb hatvan napon belül megszűnik a humanitárius védelem kategóriája Olaszországban, ami azoknak a menekülteknek járhatott, akiknek nem járt menedékjog. A rendelet továbbá megvágja a bevándorlásra költött állami támogatás mértékét is. A szenátus beleegyezését követően már csak a képviselőháznak kell megszavaznia a javaslatot ahhoz, hogy törvényi erőre emelkedjen.

A tüntetők szerint a rendelet számos veszélyt rejt magában, többek közt azt, hogy a humanitárius védelem eltörlésével csak gyarapodni fog az országban illegálisan tartózkodók száma, valamint, hogy esetleg fokozhatja a menekültek ellen elkövetett támadások mértékét is.

Saba Abbate, egy 22 éves olasz diák, akinek az apja Etiópiából származik az Al Jazeerának elmondta, „a növekvő gyűlölet légköre megrémít.” Szerinte azok, akik úgy döntenek, hogy a tengeren vagy a szárazföldön hosszú kilométereket tesznek meg, hogy Európába vagy az USA-ba eljussanak, csupán egy jobb életet szeretnének. „Én személy szerint ezt csak támogatni tudom.”

A tüntetésen részt vett Domenico Lucano is, Riace korábbi polgármestere, akit kiutasítottak a faluból, miután azzal vádolták meg, hogy illegális bevándorlást támogatott. Lucano bevándorlók, menekültek betelepítésével és segítésével szeretett volna új életet lehelni az elöregedő Riacéba, de ez a terv az új kormány színrelépésekor meghiúsult.

A szervezők szerint a szombati tüntetés arra volt kísérlet, hogy a civil szervezetek egységes frontot mutassanak a kormány által szított menekültellenes légkörben.

(via Al Jazeera)