Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyes cégeknél állítólag elképzelhető a két számjegyű béremelés

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szakszervezetek.hu írta meg, hogy Parragh László, a tőkések érdekképviselete, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy nyilatkozott – eredetileg a Magyar Időkben –, hogy a versenyszférában már idén két számjegyű béremelés következhet be.

Habár az év végi minimálbér és bérminimum összegét érintő tárgyalásokon a felek nyolc százalékos emelésben állapodtak meg – vagyis a kormány átnyomta a munkáltatók ajánlatát, melyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nem írt alá – a munkaerőhiány miatt a bérek ennél nagyobb mértékben emelkedhetnek.

Parragh ugyanakkor megjegyezte, az emelés mértéke függ a vállalat méretétől is.

A tőkések képviselője szerint a kis- és középvállalkozásoknál a törvényben rögzített minimum, a nyolc százalék lesz az irányadó, míg a nagyvállalatoknál várható, hogy ennél nagyobb emelést tudnak kigazdálkodni, így csábítva el munkaerőt a kevésbé tőkeerős cégektől.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke emlékeztetett, szervezete az egyes cégekkel folytatott tárgyalások során minden esetben két számjegyű emelést javasol, és eddig valamennyi cégnél sikerrel jártak.

László Zoltán, a Vasas szakszervezet elnöke szintén arról beszélt, az ipari szakszervezet is két számjegyű emelést szorgalmaz a tárgyalások során, figyelembe véve az egyes vállalatok lehetőségeit.

Ugyanakkor tekintve, hogy a Vasas a MASZSZ tagja, mely nem írta alá a minimálbér emeléséről szóló megállapodást, a bértárgyalásokon nem hivatkoznak a törvényben rögzített nyolc százalékos emelésre.

A Magyar Idők információi szerint szerdán kezdődnek az állami cégek bértárgyalásai, mivel – habár a 2017-es, három évre szóló megállapodás szerint idén öt százalékos bérfejlesztés járna – a korábban tervezettnél nagyobb mértékű emelés szükséges, hogy a munkások ne hagyják ott a cégeket. A tárgyalások után a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán születhet meg a végleges megállapodás.

via Szakszervezetek.hu / Magyar Idők