Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy putyinista némethez vezethetnek a szálak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség felgyújtási kísérlete kapcsán

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az állami TVP Info információi szerint a lengyel hatóságok terrorizmussal fogják vádolni azt a három lengyel férfit, akik február elején megpróbálták felgyújtani a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári épületét. Ungváron kétszer is megpróbálták felgyújtani a KMKSZ épületét, a lengyel hatóságok az első, február 4-i akció ügyében vizsgálódnak. Az elkövetők a gyanú szerint fasiszta, Putyin-barát szervezeteken keresztül kaptak utasításokat.

Az ügyészség és a Belbiztonsági Ügynökség szerint a három lengyel férfi annak érdekében hajtott végre terroristacselekményt, hogy zavart keltsenek a lengyel politikai rendszerben és destabilizálják a kapcsolatot Ukrajna és Magyarország között. A három férfi közül az egyiket az akció kitervelésével, kettőt a végrehajtással vádolnak.

A portál azt írja, a nyomozati anyag szerint egy Michał P. nevű férfi 1000 zlotyit (kb. 75.000 forintot) adott két másik lengyel férfinak, Adrian M.-nek és Tomasz Sz.-nek, hogy gyújtsák fel az ungvári Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodáját és fessenek fasiszta szimbólumokat rá. A két férfi ezt a február 4-én meg is kísérelte, de a házat nem sikerült felgyújtani, a molotov-koktél lepattant az épületről. A két tettes az egész akciót rögzítette telefonjával, a fotókat elküldték a megrendelőnek.

Az egyik elkövetőt február 22-én őrizetbe vették, ő rögtön el is ismerte a felelősségét, és el is mondta, hogy Michał P.-től kapta a megrendelést.

A lengyel hatóságok az után is nyomoznak, ki bízhatta meg Michał P.-t az akció kitervelésével.

A folyamatban lévő nyomozás szerint egy német újságíróhoz vezethetnek a szálak, aki az orosz titkosszolgálatoknak dolgozhat,

írja az állami tévé nyomán az RFM24. Az orosz állam célja az lehet, hogy éket verjen Ukrajna és Magyarország közé, gyengítve ezzel Ukrajna nemzetközi pozícióit.

Kárpátalja kormányzója, Hennagyij Moszkal februárban arról beszélt, hogy az elkövetők a lengyel fasiszta, Oroszország expanzív politikáját támogató Falanga tagjai lehetnek. A Falangához köthető emberek a kelet-ukrajnai konfliktusban is részt vesznek orosz oldalon.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodáját kétszer érte támadás, először tavaly február 4-e hajnalban dobtak molotov-koktélt az épületre, az  épületben akkor komolyabb kár nem keletkezett. Február 27-én azonban sikerrel jártak a támadók, ekkor az épület földszinti része kiégett.

Hennagyij Moszkal ezt követően arról beszét, hogy a támadás mögött az orosz titkoszszolgálatok állhatnak. A második támadás feltételezett elkövetőit márciusban vették őrizetbe ukrán hatóságok. Ezt az ügyet a Kárpátalja megyei ügyészség minősítette terrorcselekménynek.

(RFM24/TVP Info)