Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elizabeth Warren 2020-ban indul az elnökségért az Egyesült Államokban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elizabeth Warren videóüzenetben jelentette be, hogy indul 2020-ban az Amerikai Egyesült Államok elnökségéért.

A videóban elmondja, hogy az amerikai középosztály támadás alatt áll, mert a milliárdosok és a nagyvállalatok eldöntötték, hogy nagyobb szeletet akarnak a tortából. Kitért a fiatalkori nehéz családi helyzetükre is, hogy hogyan kellett a megélhetésért küzdeni, miután az édesapja munkaképtelenné vált egy szívroham után. Azonban ma a munkásosztálybeli családok szerinte ennél is rosszabb helyzettel néznek szembe, a kormányzat pedig ahelyett, hogy az embereket szolgálná, a gazdagok és a nagy kapcsolati tőkével rendelkező emberek bábja lett.

Warren azután vált szélesebb körben is ismertté, hogy bemutatta és benyújtotta az Elszámoltatható kapitalizmus névre hallgató törvényjavaslatát. A törvény elszámoltathatóbbá tenné a nagyvállalatokat és arra kötelezné őket, hogy ne csak a részvényeseik, hanem a munkavállalók, a fogyasztók, a céget befogadó települések szempontjait is figyelembe vegyék a döntések meghozatalánál.

A törvényjavaslatról Büttl Ferenc írt elemzést a Mércén, szerinte a „javaslat erős szemléletmódbeli és gyakorlati változásokat jelentene, […] bevezetne bizonyos korlátozásokat, és valóban csökkentené a jövedelmi egyenlőtlenségeket, javítaná a munkások helyzetét az amerikai nagyvállalatoknál”. A törvényjavaslat főbb intézkedéseit így mutatta be:

  • Warren kötelezővé tenné az egymilliárd dollár éves forgalom felett teljesítő vállalatok számára egy új, „Amerikai Vállalat” elnevezésű szövetségi tanúsítványt (charter) megszerezését, amely kötelezi a vállalatvezetőket az összes a vállalat működésében érintett fél érdekeinek figyelembe vételére – ez a már több USA tagállamban is működő benefit corporation  modell alapján jönne létre (magyarul lásd Piac & Profit: A jövő cégének három pillére)
  • az igazgatótanács tagjainak legalább 40%-át a munkavállalóknak kellene megválasztaniuk
  • a vállalati vezetők 5 évig nem adhatnák el a vállalattól kapott részvényeiket, illetve a vállalat három éven belül nem vásárolhatná azokat vissza tőlük
  • megtiltana bármilyen politikai célú kifizetést az igazgatótanács és a részvényesek 75%-ának jóváhagyása nélkül
  • a kormány visszavonhatja az „Amerikai Vállalat” szövetségi tanúsítványt, ha az adott vállalat ismétlődően és súlyosan nem jogkövetően jár el

A 69 éves politikus a Demokrata Párt bal szárnyához tartozik, amely jelentős figyelmet von magára az utóbbi időben, többek között azzal, hogy Bernie Sanders és Ocasio-Cortez vezetésével több képviselőt is küldhettek a félidei választásokon a Képviselőházba és a Szenátusba.

(Guardian)