Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány beváltotta ígéretét, idén sem emelik a nyugdíjminimumot

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az mfor.hu számolt be róla, hogy miközben a kormány rendszeresen kommunikálja hogy a nyugdíjasok számára nem is lehetne jobb, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, valamint megragad minden alkalmat a nyugdíjasok mások ellen hangolására – gondoljunk a Vona Gábort gyalázó telefonos kampányra – idén sem emelik a nyugdíjminimumot.

Ahogy arról Rétvári Bence államtitkár már novemberben nyilatkozott – Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője pedig már nyáron beszélt –

a nyugdíjminimum összege 2019-ben továbbra is havi 28.500 forint marad.

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendelet most megerősítette a korábbi nem túl vonzó ígéreteket, miszerint az egy évtizede állandó összegű nyugdíjminimum továbbra sem fog nőni.

Amiben nem is csupán a nyugdíjminimum összege a problémás, de ebből állapítják meg több ellátás, így egyebek mellett a közgyógyellátásra való jogosultságot, de a méltányossági nyugdíjemelésnél, illetve az egyszeri segélynél is irányadó szerepe van.

Az árvasági ellátás minimális összege szintén változatlan marad, mindössze 24.500 forint havonta, ez alapesetben a támogatott tizenhat éves koráig jár, amennyiben nappali képzésen vesz részt, ennél tovább is – ennek az ellátásnak az összegét is 2020-ban emelhetik leghamarabb.

Miközben Magyarországon a nyugdíjas létminimum 81.405 forint, nagyjából 155 ezer nyugdíjas havi nyugdíja nem éri el ezt az összeget, illetve 4761 ember nyugdíja még a 28.500 forintot sem éri el, aminek fényében kisebb csoda, hogy ezek az emberek még életben vannak.

Mindazonáltal az alacsony nyugdíjak hatására bizonyára egyre több és több nyugdíjas kap kedvet hogy a kormány terveivel összhangban visszatérjen a munkaerőpiacra, ezzel is enyhítve a munkaerőhiányon.

Miközben a nyugdíjminimum változatlan, az állami vezetők bére idén megduplázódott.

via mfor.hu