Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Túl alacsony a nyugdíjminimum, 155 ezer nyugdíjas nyomorog

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Államkincstár 2018 januárjában 1 997 898 nyugdíjasoknak folyósított belföldre  öregségi nyugdíjat – csaknem harmaduk havonta 100 ezer forintot sem kap.

A Pénzcentrum közérdekű adatigénylés keretében tudta meg a Magyar Államkincstártól,

hogy a közel 2 millió magyar nyugdíjas közül 583 358 fő havi 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjban részesül. Vannak azonban, akiknek a nyugdíja még az 50 ezret se éri el, sőt, még a nyugdíjminimumot se: jelenleg 3267 nyugdíjas van Magyarországon, akik 25 ezer forint alatti nyugdíjat kapnak.

A héten tartott Nyugdíjasok Országos Képviseletének fórumán arról is szó esett, milyen körülmények között élnek ma a nyugdíjasok Magyarországon, milyenek  a kilátásaik és milyen jövő vár a leendő nyugdíjasokra.

A fórumon Varju Lászó (DK), a Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke is előadást tartott, melyben kifejtette,

nem fog változni jövőre a nyugdíminimum összege, vagyis  továbbra is 28 500 forint lesz. „Önmagában a nyugdíjrendszer középtávon stabilnak tekinthető, mindenkinek lesz nyugdíja. A kérdés, hogy az mennyi lesz”

– jegyezte meg. Szerinte azok, akik a ’90-es években nem voltak bejelentve munkahelyükön, vagy munkanélküliek voltak, és mostanában mennek nyugdíjba, vagy nem kap majd nyugdíjat, vagy csak résznyugdíjat kapnak. Varju szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer az erőseket tovább erősíti, a gyengék, rászorulók viszont magukra maradnak.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezetője előadásában ismertette, 2017-ben az egy főre jutó létminimum összege 90 450 forint volt, és a társadalom 30 százaléka élt létminimum alatt.

 Míg a minimálbér összege 2018-ban bruttó 138 ezer forinttal eléri, sőt, valamivel meg is haladja a létminimum összegét, a nyugdíjminimum (28 500 forint) jócskán le van maradva a nyugdíjas létminimumhoz (81 405 forint) képest – jelenleg körülbelül 155 ezer olyan nyugdíjas van, akinek jövedelme nem éri el ezt a szintet.

Ezzel kapcsolatban készült egy kutatás, amelyben szakszervezeti tagokat kérdeztek arról, egyetértenek-e azzal, hogy a nyugdíjas létminimum és a nyugdíjminimum összege azonos legyen. A válaszadók

  • 51 százaléka egyet értett azzal, hogy az öregségi nyugdíjminimumnak legalább a nyugdíjas létminimum összegével megegyezőnek kellene lennie,
  • 9 százaléka szerint ezt az ország gazdasági ereje nem bírná el,
  • 23 százaléka elvi okokból nem ért egyet ezzel, mert szerintük aki keveset dolgozott korábban, az kevés nyugdíjat is érdemel,
  • 17 százalékuk nem tudott válaszolni

Egy másik kutatásból az is kiderül, hogy a dolgozó magyar emberek legnagyobb félelme, hogy nyugdíjasként komoly anyagi problémái lesznek, második helyen az életszínvonal csökkenése áll, a harmadik legnagyobb félelmük, hogy a jelenlegi munkájuk miatt egészségügyi problémájuk alakul ki, míg a negyedik helyen az végzett, hogy a munkával töltött sok idő feszültséget okozhat a magánéletükben.

Az életünket leginkább meghatározó félelmeinkről a Magyar Rémálom című friss kutatás ad még alaposabb bepillantást.

(Forrás: Pénzcentrum)