Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump már több mint egy hete ül több százezer kormányzati dolgozó fizetésén a „mexikói nagy fal” miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Immáron nyolcadik napja tart az amerikai kormányzat részleges leállása, miután a kongresszus továbbra sem tudott dönteni a hivatalok működését is biztosító költségvetésről. A patthelyzet azért alakult ki, mert Donald Trump elnök leszögezte, hogy addig nem írja alá a büdzsétervezetet, amíg abban nem szerepel az amerikai-mexikói határon építendő falra szánt több mint 5 milliárd dollár is, a demokrata párti törvényhozók azonban nem hajlandóak megszavazni ezt az összeget.

A leállás kezdete, azaz december 22. óta lényegében állóháború alakult ki a Fehér Ház és a demokraták között, mindkét fél a másikat okolja a történtekért. Az elnök időközben bezárkózott a Fehér Házba, és leginkább Twitter-üzenetekkel kommentálja a helyzetet

 

 „Én itt várok a Fehér Házban a demokratákra, hogy végre megállapodjunk a határvédelemről. Úgy hallom annyi időt töltenek az elnök sértegetésével, hogy nem érnek rá törődni a hadseregünkkel és a bűnözés megállításával!”

A szenátus republikánus elnöke azt mondta: megrekedtek. „Ez elvi kérdés az elnök részéről. A határvédelem kemény téma, mindig is az volt, a migrációval együtt. De előbb hozzá kell jutnia a kormányzatnak a működési költségekhez, utána tudunk dolgozni ezen” – tette hozzá.  A szenátusi demokrata frakció vezetőjének, Chuck Schumernek a szóvivője szerint azonban „egyáltalán nem vicces”, hogy a leállásért a Fehér Ház mindenkire ráhárítja a felelősséget Trumpon kívül.

A hét végén a Fehér Ház azzal a javaslattal élt, hogy az elnök által eredetileg kért 5,7 milliárd dolláros összeget csökkentenék, ugyanakkor a demokratáknak emelniük kellene az általuk elfogadhatónak tartott 1,3 milliárdos összeget. A Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney által előterjesztett javaslatot a demokrata párti törvényhozási vezetők nem fogadták el, jelezve, hogy 1,6 milliárd dollárnál többet nem hajlandóak megszavazni.

A leállásnak világszinten is súlyos következményei vannak, de nem kevésbé fájdalmas közvetlen velejárója az, hogy mintegy 420 ezer szövetségi alkalmazott nem kap fizetést, és további 380 ezret szabadságra küldtek.

A NASA teljes személyzete, valamint az adóhivatal munkatársai is érintettek, és bár a létfontosságú intézmények – például a rendfenntartó erők vagy a nemzetbiztonsági szervek – alkalmazottai továbbra is dolgoznak, munkahelytől függően így is van, aki fizetésért teszi, de olyan is, aki egyáltalán nem kap javadalmazást.

(The Guardian, Euronews)

 

 

 

Címlapkép: Forrás: Wikimedia