Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törökország tankokat helyezett ki Észak-Szíria határába

Ez a cikk több mint 5 éves.

A  Syrian Civil War Map információi szerint a török elnök Recep Tayyip Erdogan megkezdte a készültséget az Észak-Szíria elleni offenzívához.

Erdogan december 13-án jelentette be, hogy hadműveletet indítanak Észak-Szíria Eufrátesztől keletre fekvő területein, amelyet a kurdok által vezetett Szíriai Demokratikus Erők tart ellenőrzés alatt.

Miután Donald Trump is bejelentette, hogy kivonja az amerikai csapatokat Szíriából, világossá vált, hogy átrendeződtek az erőviszonyok és szabad út nyílt Erdogan előtt arra, hogy a kurd terrorizmusra hivatkozva területet és befolyást szerezzen Szíriában magának és a korábban Afrin-t is elfoglaló szélsőséges iszlamista csatlósainak.

A döntés után az SDF (Szíriai Demokratikus Erők) tárgyalásokat kezdett az Aszad-kormánnyal annak érdekében, hogy felkészüljenek a török támadásra. A kezdeti egyeztetések eredménye, hogy a kormányerők bevonulnak abba a Manbidzsba, amely a legnyugatabbra fekvő területe Észak-Szíriának, és ahonnan épp kivonni készülnek az amerikai csapatokat. A kormányerők részvételének azonban ára van: az információk szerint a kurdoknak cserébe értékes olajmezőket kell átadniuk Aszadéknak.

Kép: Twitter / Syrian Civil War Map

Emellett Franciaország is bejelentette, hogy nem hagyja el a területet, és Trump döntése ellenére biztosítja annak az SDF-nek a biztonságát is, amely jelentős szerepet játszott és játszik az Iszlám Állam elleni harcokban. A napokban meg is jelentek a francia hadsereg fegyveres gépjárműi és katonái Manbidzs környékén. Az SDF képviselői azt kérték Franciaországtól, hogy jelöljenek ki egy repüléstilalmi zónát Észak-Szíria felett.

Fotó: Twitter / Mohamed Hassan

Az offenzíva bármelyik pillanatban megindulhat a demokratikus kurd terület ellen, Törökország az elmúlt napokban a Syrian Civil War Map információi szerint már tankokat is vezényelt Manbidzs északi szomszédságába.

Fotó: Twitter / Syrian Civil War MAp

Erdogan és a török állam agressziója a belpolitikai és külpolitikai érdekein kívül semmi más, ésszerű célt nem szolgál. Újra (és továbbra is) destabilizálja a térséget, elsöpri Észak-Szíria demokratikus önrendelkezési kísérletét és önkormányzását, és életet lehelhet az utolsókat rúgó Iszlám Államba is.

(Syrian Civil War Map)