Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén Karácsonykor is Orbán köszöntötte a megyei lapok olvasóit a címlapokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Azonnali vette észre, hogy az április 7-i, választásnap előtti kiadáshoz hasonlóan a megyei lapok ismét pontosan ugyanazt az, egyébként a Magyar Időkben is megjelent, Orbán Viktorral készített interjút hozták el minden olvasójuknak a fa alá. A miniszterelnök ebben elítéli az elmúlt hetekben ellene tiltakozó tüntetők „vandalizmusát”.

Kép: Azonnali.hu

A hagyományosan a ma már a nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított médiaholding részeként működő Mediaworks mellett más képpel ugyan, de azonos tartalommal, és címlapon hozta az interjút a Lapcom két megyei újságja (Kisalföld, Délmagyarország) és a Russmedia három hasonló sajtóterméke (Hajdú-bihari NaplóKelet-Magyarország, Észak-Magyarország) is.

Kép: Azonnali.hu

Kép: Azonnali.hu

Az immár bevezetett, elviekben a szabad szombat teljes megszüntetésére is alkalmas, illetve a munkaidőkeretet 36 hónapra kitoló rabszolgatörvényről ugyanitt azt mondta:

„Aki többet akar dolgozni, és többet akar keresni, annak most lehetősége is lesz erre. A módosítás bérnövekedést hoz majd magával, s a gyarapodó béreket az ellenzéki hazugságokkal szemben ugyanúgy, mint eddig, havonta kell kifizetniük a munkaadóknak.”

Ezenkívül arról is elmélkedett, hogy míg a 20. századot „Magyarország elvesztette”, addig szerinte a 21. századot éppen most nyeri meg, és 2030-ra „minden cél teljesülhet”, amit most kitűztek.

A hivatalosan a Mediaworks és Csermely Péter által jegyzett interjúban Orbán Viktort ez alkalommal is meglehetősen könnyű, „alákérdezős” stílussal örvendeztették meg. Olyanokkal, mint például:

Tudna egyáltalán a parlamenti kétharmad olyan intézkedést hozni, amelyet az ellenzék támogatna?

avagy:

Ön mit vár a 2019-es évtől? Tény, hogy politikai nagyüzem lesz, két nagy és fontos választással.

Az idén a parlamenti választáshoz hasonló, nagyüzemben sokszorosított „ünnepi” Orbán-interjúk általában húsvétkor és karácsonykor jelennek meg a Magyar Időkben, a szokás pedig 2016 óta állandó jelleget öltött.

Ugyan a mostani interjú problémamentesen jelent meg, nem volt azonban ez mindig így: éppen két éve például az akkor már a kormányzat által elfoglalt Fejér Megyei Hírlap egyik nyomdász viccelte meg a miniszterelnököt: 2016 december 24-én a megyei lapban leközölt interjúváltozatban ugyanis olyan elemek is szerepeltek, amelyeket Orbán ugyan nem mondott, de a vele szembeni akkori hangulatot jól tükrözték:

„Kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket.”

„Az ápolónők bérét emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik”

Az Átlátszó esetről szóló, november végi cikke emlékeztet, az eset miatt akkor azonnali vizsgálat indult a lapnál, napi felelős szerkesztőit, Hajnal Csillát és Klecska Ernőt december 27-én azonnali hatállyal felmentették állásukból, a „bűnöst” azonban azóta sem találta meg Mészáros Lőrinc médiacége. Januárban ezenkívül a lap főszerkesztőjét, Zajácz D. Győzőt is felmentették.

November 27-én mind Klecskát, mind pedig Hajnalt felmentette a Székesfehérvári Törvényszék, és megállapították, nem szegték meg kötelességüket azzal, ami akkor történt, elbocsátásuk pedig nem volt jogszerű.

Címlapkép: Azonnali.hu