Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ennyi volt: Áder aláírta a különbíróságokról szóló törvényt is

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miközben tegnap óriási felzúdulást keltett, hogy Áder János aláírta a Munka Törvénykönyvének módosításáról szóló törvényt (vagyis a rabszolgatörvényt), addig a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvény aláírása némileg elsikkadt.

Pedig Áder János köztársasági elnök azt is aláírta – méghozzá már szerdán.

Az Amnesty International Magyarország igazgatója, Víg Dávid így kommentálta a hírt:

„Több tízezer ember tüntet több mint egy hete Budapest és a vidéki városok utcáin a kormánynak alárendelt közigazgatási bíróságok, a propagandává silányított közmédia és rabszolgatörvény ellen.”

A különbíróságok felállításáról szóló törvényt ugyanaznap szavazták meg – szintén botrányos körülmények között – a kormánypárti képviselők, amikor a a rabszolgatörvény is átment.

Áder János pedig ez esetben kevésbé húzta az időt.

Pedig lett volna lehetősége a törvényeket visszaküldeni az Országgyűlésnek, ahogyan azt a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty Magyarország közösen kérte tőle, vagy normakontrollra megküldeni az Alkotmánybíróságnak. Úgy tűnik azonban, Áder nem talált semmi kifogásolnivalót egyik törvényben sem.

Víg Dávid szerint a törvénymódosítás valóban komolyan fenyegeti a független igazságszolgáltatást.

„A bíróságok függetlensége minden uniós országban az egyik legalapvetőbb feltétel. Magyarország most mégis miniszteri gyámság alá helyezi a közigazgatási bírósági rendszert, és ezzel ismét nagy lépést tesz a jogállamiság maradékának felszámolása felé. Az ügy mindenkit érint, hiszen ezek a Bíróságok fognak döntést hozni adóügyekben, építési ügyekben, média és választási ügyekben is.”

Az elmúlt napokban folyamatosan zajló utcai tiltakozások egyik legfőbb kiváltó oka a rabszolgatörvény elfogadása volt, ám a különbíróságokról szóló törvény is sokakat felháborított, egyre többször jelenik meg a tüntetéseken is a független igazságszolgáltatás követelése.

Mit kell tudni a különbíróságokról?

Az új közigazgatási bírósági rendszerben az igazságügyi miniszternek egy sor olyan jogköre lesz, amely a kiszolgáltatottabbakká teszi a bírókat a miniszternek. A bíróságok költségvetésének összeállítása miniszteri hatáskör lesz, a közigazgatási törvényszékek elnökei felett munkáltatói jogköröket is gyakorol majd, illetve a bíróságok létszámát is a miniszter határozza meg, és a bíróságok elnökeit is ő nevezi ki.

A miniszter hatásköreinek gyakorlását az Országos Közigazgatási Bírói Tanács fogja figyelemmel kísérni. A Tanács jogkörei azonban a jelenlegi Országos Bírói Tanácsénál is gyengébbek lesznek, így ezeken a területeken nem lesz valódi lehetősége a miniszter munkájának ellenőrzésére.

A valódi társadalmi egyeztetés nélkül, a jogalkotásra vonatkozó szabályok megsértésével megalkotott jogszabály nem szolgálja az igazságszolgáltatás hatékonyságának a növelését. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter a törvényjavaslatról kikérte ugyan a Velencei Bizottság véleményét, de az Országgyűlés a véleményt nem várta be. (A.I.)

Áder János a rabszolgatörvény kihirdetésének elrendelését egyébként az alábbi szöveggel kommentálta:

„a munka törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen”.

via 444. hu