Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: a rabszolgatörvény működni fog

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 24.hu számot be róla, hogy miután az ATV stábjának Orbán Viktor miniszterelnök a Polgárok Házából távozóban azt nyilatkozta,

„most fogadtuk el, és működni fog.”

Ezzel némiképp megcáfolta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatójának az ATV Start műsorában elmondott szavait, miszerint

„a túlóratörvény kapcsán, mint minden más korábbi, gazdasági döntés kapcsán is .Nyilván az étel próbája az evés, ha nem működik jól, akkor a kormány meg fogja fontolni ennek a módosítását.”

Orbán Viktor ezzel világosan megüzente a tiltakozóknak és a magyar munkásoknak, hogy a kormány továbbra sem kíván visszalépni a munkásságot a tőkének minden eddiginél jobban kiszolgáltató törvény bevezetésétől.

Habár Áder János köztársasági elnök egyelőre nem írta alá a törvényt, a múlt szerdai botrányos országgyűlési ülésen elfogadott törvények közül már többet hitelesített, tehát – az ellenzék meglátásaival szemben – szabályosnak tartja a patkóból levezetett vitát, melyen azonosítókártyáik nélkül szavaztak a képviselők.

A rabszolgatörvény ellen december nyolcadika óta rendszeresen tüntetnek a szakszervezetek, ellenzéki pártok, civilek, ahogy egész januárig számtalan tüntetést jelentettek be úgy itthon – Budapesten és vidéken – mint külföldön.

A törvény értelmében a cégek évente négyszáz – ötven munkahétre számolva heti nyolc – túlórát rendelhetnek el munkásaik számára, melyeket három éves munkaidőkeretben kell csak kifizetniük. Ez lehetővé teszi, hogy amennyiben ez időn belül van olyan időszak, mikor kevesebb a megrendelés, így nincs szükség folyamatosan a munkaerőre, lepihentessék az elvégzett túlmunkát, így a munkásra terhelve a bevételkiesés egy részét.

A rabszolgatörvényt a jelenlegi állás szerint ugyan csak január elsején vezetik be, vannak cégek, melyeknél már az új szabályozásnak megfelelő munkaszerződéseket készítenek elő – a miniszterelnök szavai alapján magabiztosságuk nem alaptalan.

Arra az esetre, ha a köztársasági elnök aláírja a rabszolgatörvényt, a szakszervezetek belengették hogy általános sztrájkot szerveznek.

via 24.hu/ATV