Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást

Ez a cikk több mint 5 éves.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára tartott sajtótájékoztatót a „hajléktalanokat segítő intézkedésekről”, ahol elmondta, hogy október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást.

Fülöp szerint a hajléktalanszállók kihasználtsága országosan így mintegy 84, Budapesten 81-82 százalékos, tehát képesek fogadni mindenkit, akinek segítségre van szüksége.

A hajléktalanságot kriminalizáló törvénymódosítás október 15-én lépett hatályba, a törvény lehetővé tette, hogy azokat, akik „életvitelszerűen” tartózkodnak a köztéren, bíróság elé lehessen állítani. A hatálybalépést követő három napban több, mint 100 figyelmeztetést ki is osztottak a rendőrök.

Az ismertebb aluljárókból és terekről hamar el is tűntek a hajléktalanok, akiknek egy része a szállókra, egy másik része pedig nem tudni, hova ment. A kormány igyekszik úgy keretezni az intézkedést, mint ami segíti a hajléktalanság felszámolását, a szakértők, a szociális munkások és az érintettek szerint ugyanakkor a hajléktalanok kriminalizációjáról van szó, az embereknek pedig nincs igazán hova mennie. A hajléktalanszállók rossz állapotban vannak és nem alkalmasak arra, hogy biztonságban érezzék magukat bennük a hajléktalan emberek, és pláne nem alkalmasak arra, hogy hosszútávon kezeljék a rendszerszintű problémát.

Továbbá az sem tiszta, hogy hogyan áll pontosan számokban a hajléktalan ellátórendszer. Ugyan hasonló, dicsekvő nyilatkozatokat rendszeresen tesz a kormány az ügyben, a férőhelyekről nincsenek pontos adataink: a férőhelyek száma évek óta nem nő a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, a KSH utolsó adatai tizenegyezer férőhelyről szólnak, míg a kormány 19 ezer férőhelyről, a férőhelyek növekedéséről és forrásbővítésről beszél.

Fülöp Attila tegnapi sajtótájékoztatójában is megemlítette, hogy 84 millió forintos pályázatot írnak ki a hajléktalanellátásban közreműködő szervezetek fejlesztésére, 2020 végéig pedig mintegy négyezer hajléktalan ember kap naponta egyszer meleg ételt.

Sajtótájékoztatóját úgy zárta az államtitkár, hogy

ha a társadalmi összefogás fennmarad, az idei tél krízisellátását nagyobb problémák nélkül meg tudják oldani.

(MTI)

Címlapkép: Illusztráció, Buda Környéki Televízió, Facebook