Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A következő napokban is országszerte mennek utcára az emberek, számos nyugat-európai város csatlakozik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tíz napja tart, és nem áll meg a túlórakereteket radikálisan növelő rabszolgatörvény által kiváltott országos tiltakozási hullám. A törvény szerdai elfogadása óta szombat kivételével Budapesten minden nap több ezres, esetenként tízezres tüntetések zajlottak a Kossuth téren, a Hősök terén, az MTVA Kunigunda utcai székházánál, és a főváros számos más helyén. A tüntetők a vonulások során több alkalommal foglaltak el rövidebb ideig hidakat.

A megmozdulások a kisebb és nagyobb vidéki városokra is kiterjedtek. Tüntettek Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Győrben, Szombathelyen, Miskolcon, Gyöngyösön, Egerben, Békéscsabán. Dolgozók – szakszervezeti vagy szakszervezettől független szervezésben – országszerte zártak le részlegesen utakat, többek közt Pécsen, Győrben, Veszprémben és Miskolcon. Bánrévén a tervek szerint jelenleg is tart a félpályás útlezárás, a Vasas Szakszervezet holnapra Kisvárdára, holnaputánra Nagykanizsára szervez félpályás útlezárást.

A budapesti tiltakozási hullám következő állomása úgy tűnik, a ma 5 órakor kezdődő Kossuth téri tüntetés lesz. A program további része még nincs eldöntve, a szervezők célja, hogy a lendületet fenntartsák, az eseményt Minden nap tüntetünk jelszóval hirdették meg.

Budapesten kívül is folytatódnak a tiltakozások.

Nem minden településen lesz tüntetés, de annak érdekében, hogy minél többen tudjanak csatlakozni valamilyen megmozduláshoz, Forradalmi Telekocsi néven facebook-csoport alakult, hogy egy-egy vidéki tüntetésre minél több környékbeli el tudjon jutni.

Ha tudsz olyan tüntetésről, amely nem szerepel a fenti listánkban, küldd el az esemény linkjét az [email protected] címre, és frissítjük a gyűjtésünket!

A múlt hét végétől a külföldön élő magyarok is beindultak: számos magyarlakta városban (Bristol, London, Berlin, Koppenhága…) voltak már szimpátiatüntetések, és a sor folytatódik.

A külföldi magyarok szolidaritási akcióira és a hazai tüntetésekre vágyók hazautazásának megszervezésére Hazajöttünk túlórázni címen facebook-csoport is alakult. A csoportnak már több mint 3200 tagja van, és úgy tűnik, a következő napokban többek közt Svájcban és Skóciában is lesznek megmozdulások, Németország további városai is becsatlakoznak. A külföldön élő magyaroknak érdemes csatlakozni, mert folyamatosan jelentik be az újabb tüntetéseket.

Az elmúlt napokat rabszolgatörvény mellett a közigazgatási bíróságok, valamint a sajtószabadság és a kiegyensúlyozott közmédia témája uralta.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás