Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fontos videó: Hogyan segíts, ha az ismerőseid közül valaki családon belüli erőszak áldozatává válik?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az idei 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen kampány zárásaként a NANE Egyesület videóban mutatja be, hogyan segíthetünk, ha az ismerősi körükből valaki családon belüli erőszak áldozatává válik.

Az egyik leggyakoribb tévhit ugyanis, hogy a családon belüli erőszak áldozatai nem kérnek segítséget. Az esetek döntő többségében ugyanis barátaiknak, családjuknak és ismerőseiknek is beszélnek az őket ért sérelmekről, ám sokszor őszinteségükért, megnyílásukért cserébe csupán áldozathibáztatást, közönyt, lekicsinylést kapnak.

Így legközelebb már kevésbé mernek beszélni, végül pedig teljesen elhallgatnak.

Ennek a rossz beidegződésnek a megakadályozása érdekében készült el a NANE legújabb videója, amely egy valódi túlélő történetét dolgozza fel.

A 16 akciónap idei központi üzenete, hogy magánemberként álljunk ki az áldozatok mellett, higgyünk nekik, és kerüljük el az áldozathibáztató magatartást. Az intézmények részéről pedig a szakemberek képzését és az ellátórendszer mielőbbi reformját sürgetik a szervezők. A nőjogi mozgalmak és civilszervezetek önmagukban ugyanis nem képesek kiváltani sem a családi és baráti kapcsolatok által létrejövő védelmi hálót, sem a hazai hiányos ellátórendszert.

A családon belüli erőszak ellen csak úgy lehet hatékonyan fellépni, ha az egész társadalom tudatosabban áll a kérdéshez, megismeri a bántalmazás természetrajzát, és nem fordítja el a fejét mondván „ez nem az én dolgom”.

A NANE szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy nem könnyű segítőként helyt állni, amikor egy családtagunk vagy barátunk párkapcsolati erőszak áldozata lesz. A kapcsolatból való kilépéssel sokszor nem ér véget a bántalmazás, sőt a szakítás után az erőszak fokozódhat. Mindezt tovább nehezíti a hiányos intézményi háttér és ellátórendszer, amely sokszor nem tudja megadni a menekülő nőnek a számára szükséges segítséget. Ezért a szakértők arra biztatnak mindenkit, hogy segítőként is nyugodtan hívják fel a NANE segélyvonalat, tegyék fel a kérdéseiket.

És ami a legfontosabb: hallgassuk meg, hogy mire van szüksége magának az érintettnek.

Néha a legegyszerűbb kérdés a leghasznosabb. Ne féljünk megkérdezni: „Hogyan segítsek?”.

A Mércén november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (az emberi jogok világnapja) között minden nap új cikkel jelentkezünk, ami tematizálja a nők strukturális elnyomását, a nők elleni erőszak jelenségét, annak társadalmi hátterét, illetve a nők helyzetét Magyarországon. Cikkeink itt olvashatóak.