Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A félelem országává lettünk!” – megrázó beszédet mondott egy akadémikus az MTA közgyűlésén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megrázó felszólalást közölt le a csütörtöki, rendkívüli MTA közgyűlésről a Qubit.hu. Somogyi Péter neurobiológus, a Magyar Tudományos akadémia rendes tagja, és huszonkét éve az angliai Oxordi Egyetem professzora. Ezenkívül az Brit Királyi Tudományos Akadémia, és a Német Tudományos Akadémia tagja is.

A Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter által kidolgozott, az akadémiai tudományos kutatások rendszerét átdolgozó törvényjavaslatára válaszul Somogyi volt az, aki a következő szövegű előterjesztést tette a közgyűlésen:

„A Közgyűlés támogatja az innováció és a tudományos kutatások hatásfokának növelését, egyben elutasítja a Kormány azon módszereit, amelyek ezt veszélyeztetik, aláássák a kutatók jövőképét, bizonytalanságot és a tudományos értékrend felfüggesztését okozzák.”

Ezt a javaslatot a közgyűlés 232 igennel, 47 érvénytelen szavazat mellett az MTA el is fogadta.

Somogyi Péter felszólalásában indokolta is a beterjesztést, ebben arra figyelmeztet,

a magyar tudományos élet a huszonnegyedik óráját éli, a kutatási vezetők félnek, a fiatal kutatók pedig elvesztették lelkesedésüket a szakma iránt, úgy érzik, Magyarországon feleslegesek.

Amint felszólalásában fogalmazott:

„Mások is félnek. Fél az intézetigazgató és a tanszékvezető, mert nem tudja, lesz-e pénz rezsire és fizetésekre. Fél az egyetemi oktató, mert nem tudja, mi lesz egyetemével, fél a középpályáján fejlődő csoportvezető kutató, mert nem tudja, kifizetik-e elnyert pályázatát, fél a szerződéses fiatal kutató, mert nem tudja, lesz-e fizetése, és fél a PhD-hallgató, mert nem tudja, meddig lesz témavezetője. A félelem országává lettünk!”

Somogyi szerint az országban Rákosiék óta nem érte ilyne nyílt támadás a tudományos intézményeket, és hosszú idő óta először az MTA tulajdonképpen a fennmaradásáért küzd:

„Mint agykutatónak van fogalmam a félelem agyi mechanizmusairól, hatásáról a viselkedésre, a gondolkozásra, és ami a legfontosabb, a kreativitásra, melyen a közösségek, a nép és az ország jövője múlik.”

Tette hozzá, majd beszéde maradék részében számos, az MTA intézményeiben dolgozó kutatót, intézetvezetőt is idézett. Az idézetek arról szólnak, hogy

a fiatalabb kutatók már minden reményt feladtak, az eddig még itthon maradók is a mielőbbi külföldre költözésen gondolkoznak.

Levelét Somogyi azzal zárta, éppen ezért szükséges az akadémia minél előbbi, és minél keményebb fellépése a kormányzati gőzhenger ellen:

Kérem Önöket, hogy a magyar tudományos jövő érdekében támogassák szavazatukkal előterjesztésemet azokért a magyar tudósokért, akikben, mint Radnóti Miklós írta, »megnő az értelem«.

Köszönöm.

A teljes felszólalást a Qubit.hu oldalán elolvashatják.

Címlapkép: Oxford University