Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Wall Street farkasai attól tartanak, zaklatnák női kollégáikat – így inkább ellehetetlenítik őket

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Bloomberg magazin hívta fel a figyelmet a jelenségre, hogy az amerikai pénzügyi körökben, a Wall Street-en, melyek tradicionálisan maszkulinok, immár a korábbinál is nehezebb dolga van a nőknek, a férfiak – akik a közeget dominálják – ugyanis igyekeznek minél inkább elkerülni őket. Érintkezés nélkül pedig nehéz egyről a kettőre jutni.

A Wall Street új íratlan szabályai szerint a férfiak jobban teszik, ha például

  • nem ülnek női kollégák mellé a repülőn
  • nem vacsoráznak együtt – üzleti vacsorán sem
  • a szálloda eltérő emeletére foglalnak szobát
  • kerülik a négyszemközti megbeszéléseket.

Teszik mindezt a #MeToo-ra hivatkozva, tekintve hogy a Wall Street nagyhatalmú (és kisebb hatalmú) urai tartanak attól, hogy egy nő majd jön és jól rájuk olvassa hogy milyen otromba dolgokat műveltek.

Amit persze viszonylag könnyű azzal elkerülni, ha az emberfia nem csinál olyan dolgokat, amik miatt aztán elő lehet venni. Ezzel egyrészt a nőket meg lehet kímélni azon fizikai és lelki traumáktól, melyeket zaklatás vagy erőszak esetén elszenvednek, másrészt az elkövetőnek sem kell hátralévő életét konstans rettegésben töltenie, hogy úgy jár mint Brett Kavanaugh – akiből egyébként #MeToo-tól függetlenül főbíró lett.

A jelenséget elnevezték Pence effektnek Mike Pence alelnök után, aki kijelentette, hogy a feleségén kívül nem vacsorázik nővel.

Amellett, hogy a nőket gyakorlatilag ellehetetleníti a gyakorlat – tekintve hogy a szcéna működésében fontos szerepük van a vacsoráknak és négyszemközti beszélgetéseknek – remekül példázza az amerikai pénzügyi világ hozzáállását a nemek közti viszonyhoz.

Logikusan ugyanis az következik a Wall Street-et domináló férfiak viselkedéséből, hogy természetesnek veszik a nők zaklatását, aminek kizárólag azzal lehet elejét venni, ha egyáltalán nem is tartózkodnak egy légtérben. Hisz eszerint ha kettesben maradnak egy irodában – vagy egy éttermi asztalnál! – akkor a férfi férfiségéből eredően kénytelen lenne elkezdeni a nőt zaklatni.

A pénzügyi szektorban egyébként – sok más, magas társadalmi státuszú foglalkozási körhöz hasonlóan – minél magasabb pozíciót nézünk, annál inkább férfidomináns – míg a felsővezetők 85 százaléka férfi, a kisegítő személyzetnek csupán egyharmada. Így a női kolléga zaklatása sok esetben hatalommal való visszaélés is lenne, amire úgy tűnik, szintén hajlamosnak találják magukat a pénzügyi elit tagjai.

via Bloomberg